Microchip-gestuurd kattenluik

De Smart Flap is het microchip-gestuurde kattenluik van PetPorte.
Het luik reageert op de identificatiechip van gechipte katten. Daardoor hebben alleen de eigen katten toegang en kunnen buurtkatten niet naar binnen. Via een aantal speciale instellingen heeft de eigenaar maximale controle over de toegang van de kat. Een halsband is bovendien niet meer nodig.

Hoe werkt het?
Steeds meer kattenbezitters kiSteeds kiezen ervoor hun huisdier via de dierenarts te laten chippen. De Smart Flap heeft aan de buitenzijde een luifel met antenne, die deze chip kan uitlezen. Nadat de chip van de kat op eenvoudige wijze is geprogrammeerd (door de kat één keer langs het luifel te leiden), wordt de kat voortaan herkend en opent het slot zich als de kat naar binnen wil. Na enkele seconden is het luik weer vergrendeld. Een (gechipte) kat die niet is ingeprogrammeerd krijgt geen toegang. Het PetPorte kattenluik leest alle in Europa gebruikte 15-cijferige identificatiechips (type: FDX-B). Er kunnen tot 31 dieren worden ingeprogrammerd.

W at is het voordeel ten opzichte van andere luiken?
Er bestaan verschillende typen kattenluiken met toegangscontrole, die onder andere werken op infrarood of met een magneet. Hiervoor moet het dier een halsband dragen met magnetische of infrarood-?sleutel?. Niet alle katten verdragen echter een halsband en bovendien kan het dier zijn sleutel kwijtraken. Soms dragen meerdere katten in de omgeving een magneet-halsband, die kunnen vervolgens ook naar binnen.
De Smart Flap biedt een oplossing voor al deze problemen. Bovendien kent het luik een groot aantal instellingsmogelijkheden waardoor de kattenbezitter maximale controle houdt over het naar buiten laten van de kat.
De Smart Flap is eenvoudig in te stellen middels twee "poot"-vormige knoppen. Een heldere, Nederlandstalige handleiding geeft uitleg hiervan.

De mogelijkheden op rij
Nachtstand
Via een lichtsensor sluit het luik 's nachts automatisch naar buiten toe af.
Wanneer het weer licht wordt, kan de kat er weer uit.

Dierenartsstand
De kat kan er wel in, maar niet meer uit Een pieptoon geeft aan wanneer de kat binnenkomt (kan worden uitgezet) Een kinderslot voorkomt dat kinderen onbedoeld de instellingen wijzigen.

Overige kenmerken
Batterij back-up
in geval van stroomuitval blijft het luik functioneren en worden katten niet buitengesloten. Voorzien van tochtstrip en magnetische sluiting tegen openwaaien. De Smart Flap past op openingen van de meeste reguliere kattenluiken (ook op die van het vorige PetPorte-model) en past op deuren tot 5 cm dik. Er is een deur- en een muurmodel.

Bij de Smart Flap zijn verschillende accesoires leverbaar
Tunneldelen voor deuren dikker dan 51 mm en voor muurmodellen, een verlengkabel (5 meter) en losse transparante deurtjes. In de toekomst zullen componenten leverbaar zijn waardoor de Smart Flap ook het ?uitgaande verkeer? kan regelen. Daarmee kan men selectief katten binnen houden en anderen naar buiten laten.