Acupunctuur bij huisdieren

Heeft u er ooit eerder van gehoord?  Acupunctuur bij uw huisdier? Wat is acupunctuur en bij welke aandoeningen kan het bij uw huisdier verbetering van de klachten geven? Hoe lang duurt zo’n behandeling ? en natuurlijk erg belangrijk …doet het pijn?
In onderstaand artikel zal dierenarts Brenda Ooms uit Den Haag hier meer uitleg over geven.
Wat is acupunctuur ?
De meeste mensen kunnen zich bij het woord ‘acupunctuur’ wel een voorstelling maken. Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze, die al enkele duizenden jaren oud is. Het woord acupunctuur is een samenstelling van het Latijnse woord “acu”, wat naald betekent, en het woord “punctura” (afgeleid van “pungere”) wat staat voor “steken”.  Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van meridianen die door het lichaam lopen. Door deze meridianen loopt het Qi (Levensenergie), het Xue (Bloed) en de Jing (Essentie). De Qi komt in acupunctuurpunten aan het oppervlakte en is met behulp van bv acupunctuurnaalden te beïnvloeden. Deze punten op het lichaam kunnen worden beïnvloed op drie manieren; harmoniseren, remmen of juist stimuleren. Dit gebeurt meestal met behulp van acupunctuurnaalden maar er kan ook gebruik gemaakt worden van een acupunctuurcrème of laser. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan. Bij ziekte is de stroom van Qi door de meridianen vaak verstoord.  Door het beïnvloeden van de acupunctuurpunten kan de stroom van Qi hersteld worden waardoor een disbalans tussen de verschillende organen opgeheven wordt.
Bij welke aandoeningen ?
Bij een breed scala aan ziekten kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden. Het kan een aanvulling zijn op de behandeling bij uw eigen dierenarts!
Voorbeelden van aandoeningen die goed te behandelen met acupunctuur zijn;
– Aandoeningen van het bewegingsapparaat waaronder ook hernia’s, artrose, band- en peesproblemen, HD, spierproblemen
– Revalidatie na bijvoorbeeld orthopedische operaties.
– Huidproblemen zoals allergieën.
– Problemen van de luchtwegen bv astma, chronische niesziekte.
– Maagdarm problemen en mondproblemen.
– Epilepsie
– Bepaalde oog- en oorproblemen.
Het kan in een aantal gevallen voorkomen dat de behandelde dierenarts/  acupuncturist besluit dat acupunctuur op dat moment niet de juiste keuze is; zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat een acute bacteriële infectie met antibiotica behandeld wordt!
Hoe lang duurt een behandeling ?
De duur van een behandeling is gemiddeld een half uur, maar kan ook langer duren. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van het probleem waarvan uw huisdier last heeft. Bij acute aandoeningen zijn vaak 1 of 2 behandelingen voldoende, bij chronische aandoeningen zijn vaak 1 tot 2 behandelingen per week gedurende een maand nodig, waarna de tussentijd verlengd kan worden. Na ongeveer 6 behandelingen moet duidelijk zijn dat er resultaat is. Indien uw huisdier verzekerd is vergoed uw verzekeraar doorgaans de behandeling.
Doet het pijn?
Het zetten van naalden doet uw huisdier geen pijn, maar soms vinden ze het wel fijn als u ze gerust stelt. U als eigenaar blijft ook gewoon bij de behandeling aanwezig.  Is uw huisdier normaal ook rustig tijdens een bezoek aan de dierenarts? Dan zal het tijdens een acupunctuurbehandeling ook prima gaan!
Bijwerkingen treden zelden op. Het kan zijn dat uw huisdier de dag van de behandeling “moe” is maar dat is snel over.
Door haar jarenlange reguliere praktijkervaring in combinatie met haar kennis van acupunctuur kan dierenarts Brenda Ooms bepalen of een acupunctuurbehandeling voor uw huisdier zinvol is. Doordat zij daarnaast ook kennis heeft van orthomoleculaire (=voedingssupplementen) producten kijkt ze met een nog bredere blik naar uw huisdier. Dierenarts Ooms behandelt de dieren in Dierenkliniek de Eland in Den Haag en in Dierenkliniek de Winkelhof in Leiderdorp.
Voor meer informatie over acupunctuur bij huisdieren kijkt u op de website van de Samenwerkende Nederlandse Veterinaire Acupuncturisten (SNVA) www.huisdierenacupunctuur.nl.