´AL DIE VERWENSINGEN…´

´AL DIE VERWENSINGEN…´
Tv-dierenarts Peter Klaver na ruimingen zelf onder vuur
DOORNENBURG, dinsdag 27 mei
Peter Klaver is van een koude kermis thuisgekomen.
De van radio en televisie bekende dierenarts had zijn naam geleend aan de ruimingsploegen van de RVV, maar de emoties onder de hobbypluimveehouders liepen zo hoog op dat Klaver het voor gezien hield.
Hij werd bedreigd en uitgescholden.
Nog steeds wordt hij genoemd in e-mail die kippenhouders elkaar toesturen en circuleert zijn naam op diverse websites; „en niet in positieve zin.”
Veel hobbydierhouders kunnen zijn bloed wel drinken.
„Ik dacht dat ik met die mensen in discussie kon gaan, maar dat viel zwaar tegen”, zegt Klaver, wiens inbreng in de bestrijding van de vogelpest van korte duur bleek.
Amersfoort en omgeving zijn voor hem nu onveilig gebied.
      
´Het is ook niet leuk als je kippen worden gedood´
Wat Klaver met name kwalijk wordt genomen is dat een gerenommeerde en graag geziene dierenarts, die de gezondheid en het welzijn van dieren hoog in het vaandel heeft staan, zich leent als ruimingsarts voor de moeilijke gevallen. Waarbij dieren, tegen de nadrukkelijke zin van de houders, worden afgemaakt, wat in de praktijk vaak op een weinig zachtzinnige manier blijkt te gebeuren.
Klaver, die jaren gewerkt heeft bij Artis en ook op tv meewerkt aan Dierenmanieren en Alle Dieren Tellen Mee, gaf op zijn eigen site ´Klaver4Dieren´ zelfs informatie hoe dierenartsen dienen om te gaan met de vogelpest („De overheid zou de burger juist moeten verplichten om zijn gevogelte te vaccineren”) en aandacht aan de acties van de Dierenbescherming.
Die informatie is nu geruimd.
„Ik zal het niet weer een keer doen; ik ben er gaandeweg ingerold”, verklaart Peter Klaver zijn functie als ruimingsarts.
„Ik ben gevraagd omdat ik ook bijzondere dieren doe. Hoe herken je het virus bij struisvogels of fazanten.
Bovendien werden kippen van bijzondere rassen vrijgesteld en ik moest controleren of ze ziek waren.
Langzamerhand vroegen ze of ik niet de moeilijke gevallen wilde doen, daar waar andere dierenartsen er niet uitkwamen. En daar heb ik ja tegen gezegd, omdat ik graag de discussie opzoek. En het ook als mijn taak zie om uit te leggen waarom deze ingrijpende maatregel genomen moet worden.”
Maar de emoties liepen zo hoog op, dat Klaver er al na één dag de brui aan wilde geven.
„Omdat ik ingeroosterd stond voor drie dagen, heb ik het karwei afgemaakt. Maar met de weerstand die ik ontmoette, was ik niet blij.
Al leek het waarschijnlijk erger dan het was, want tegen de verwensingen die mensen maken, kijken ze een dag later toch weer anders aan. Het is ook niet leuk als je kippen worden geruimd.”
Maar het moet. In de visie van Klaver.
„Er valt veel op de organisatie aan te merken, er worden fouten gemaakt, maar we hebben geen keus.
Het beleid van de minister is er nu eenmaal opgericht om het virus te bestrijden door het uit te bannen, opdat straks de commerciële pluimveehouder weer in een schoon gebied aan de gang kan gaan.
Elke pluimveehouder buiten het besmette gebied is met zo´n rigoureuze aanpak blij.
Bovendien kun je nu niet de regels gaan veranderen, is het nu enten van 17.000 hobbykippen trouwens onbegonnen werk.
En dan nog: het probleem blijft dat je bij vaccineren niet kunt zien of een kip ziek is of antistoffen heeft.
Zou je ooit tot zo´n aanpak besluiten, dat moet al het hobbypluimvee worden geregistreerd, waarbij je binnen koppels sommige wel ent en andere niet, zodat je aan die laatste kunt zien of de ziekte heerst. Kortom, het wordt een ingewikkeld verhaal, en willen we dat wel met z´n allen?”
Dat verhaal had Klaver willen vertellen aan de gedupeerde hobbydierhouders, maar hem werd de mond gesnoerd.
„Er was ook sprake van slechte communicatie.
De 21-dagenregel viel amper uit te leggen, net als het indienen van bezwaarschriften.
Want geruimd werd er toch.
En ja, dan nemen de emoties de overhand.”