CIRCUS

CIRCUS
Eigenlijk een droevig verhaal, maar wél een verhaal met een speciale tint
Gisteravond hebben we (Peter Klaver de exotendierenarts en ik) in Almelo bij Circus Benelux een tijger geopereerd, een tijgerin wel te verstaan. Peter doet de narcose en de begeleiding eromheen en ik de operatie.
Het was een hele belevenis.
Zaterdag had ze na een draagtijd van 15 weken een welp geworpen die niet normaal was en niet levensvatbaar. Al eerder had haar verzorgster Karin Sage een leeuwin gehad die een dood jong had geworpen die 2 dagen later beviel van 2 gezonde welpen, dus ze wachtte wat lang af.
Maandag belde ze Peter dat haar tijgerin opnieuw barensweeën had met een lichte uitvloeiing. In de loop van de middag werd haar buik dikker en werd besloten tot een keizersnede. Liggend op een aantal strobalen aan het infuus, werd ze onder narcose gebracht en heb ik de operatie uitgevoerd vanuit de zijkant. Dit heeft het voordeel dat ze veel makkelijker geneest.
Bij het openmaken van de buik zagen we tot onze schrik dat de baarmoeder al gescheurd was en de doorbloeding van de spieren van de moeder uiterst matig . 3 Welpen konden we eruit halen, alle 3 al een aantal dagen dood. De baarmoeder heb ik verwijderd en de wond keurig dichtgemaakt.
Een speciaal medicijn gespoten om de moeder na deze inspannende operatie snel bij haar positieven te krijgen en de nodige medicijnen gegeven. Door alle gifstoffen afgegeven door de dode welpen in haar buik vreesden we het ergste en dat werd bewaarheid. Ze is vannacht gestorven, gelukkig zonder pijn en zonder de wetenschap van haar 4 verloren kindertjes.
De moraal?
Laat niemand me vertellen dat dieren het slecht hebben in een circus. De liefde van de mensen om ons heen heeft ons diep geraakt.  Alles hebben ze er voor over, haar verzorgster kon zonder enig probleem bij haar in de buurt komen en heeft werkelijk alles voor haar dieren over.
Bravo!!