Zout:
Wanneer er weer volop met zout gestrooid wordt, is het goed te weten dat strooizout vaak voor problemen zorgt in de vorm van ontstoken voetzolen en/of tussenteenhuid bij honden en katten.
Likken ze het op dan bestaat de kans op zoutvergiftigingen in de vorm van braken en diarree – zie de adviesbrief op www.dierenadviesonline.nl.
Het is verstandig wanneer je met je hond na een ‘zoutwandeling’ thuis komt – maar ook wanneer de kat die terug is van een uitje – even de voetjes te wassen met ruim water en daarna goed afdrogen, dat bespaart een hoop ellende.
De eerste symptomen van ontstoken voetkussens/tussenteenhuid is het onophoudelijk likken aan de voetzolen.
Vooral wanneer er al irritatieplekken of wondjes aanwezig zijn is het verstandig de voetjes te wassen met water aangelengd met een biologisch wasmiddel.
Ga bij onvoldoende effect even langs uw dierenarts en vraag om een beschermende en helende zalf op honingbasis (Dermiel®) eventueel met een prikkelremmende spray als Prednocutin Forte® of de Cortavance®spray.
Ook is het natuurlijk mogelijkvóór de wandeling de voetzooltjes te beschermen met speciale sokken of de beschermende zalf.