Blaasklachten hond

 

Aandoeningen aan de urinewegen bij honden
door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Heeft de hond  moeite met plassen, moet hij vaak plassen of heeft hij bloed in de urine, heeft hij minder honger, gebrek aan energie of heeft hij geen interesse in normale bezigheden?
Wanneer je hond aan één of meer van deze aandoeningen lijdt, kan de dierenarts denken aan een aandoening aan de urinewegen (urolithiasis). Dit kan worden veroorzaakt door kristallen of stenen die zich in de urinewegen vormen en leiden tot irritatie, pijn en mogelijk zelfs obstructie.
Bij de reu moet altijd gedacht worden ofaan prostaatproblemen (zie de adviesbrief kastratie hond). 

Een specifieke oorzaak van de urinewegaandoeningen is niet te noemen, maar we weten inmiddels dat bepaalde factoren ertoe bijdragen.:Honden van 2 tot 10 jaar zijn het gevoeligst voor de aandoening.

  • Mannetjes en vrouwtjesdieren krijgen de ziekte even vaak, alhoewel mannetjes een groter risico op een levensgevaarlijke urinewegverstopping door kristallen of stenen hebben
  • Kleine hondenrassen krijgen de ziekte vaker dan grote rassen
  • Andere factoren die ertoe kunnen bijdragen, zijn een tekort aan beweging, niet in staat zijn voldoende vaak te plassen (huisdieren die veel binnen zijn) en minder drinken

    Dierenvoeders kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid van de urinewegen. Bij honden is een voeding rijk aan magnesium, fosfor, eiwit en calcium in verband gebracht met de vorming van stenen. 
    Speciaalvoer met verlaagde hoeveelheden van deze voedingsstoffen, dat de urine-pH herstelt, kan helpen bij het oplossen van bepaalde types stenen in de urinewegen.

Als een huisdier eenmaal is behandeld voor een aandoening aan de urinewegen, loopt hij het risico de aandoening weer op te lopen.
Het is daarom belangrijk door te gaan met de  behandeling van het probleem en in de gaten te houden of de symptomen zich weer voordoen.

Neem direct contact op met de dierenarts als je huisdier één of meer van de waarschuwingstekens van een aandoening aan de urinewegen vertoont.