Bloed

 

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

GEZONDHEID – BLOED – ONDERZOEK – HOND – KAT – PAARD ea

Waarom laboratoriumonderzoek?
U bent met uw huisdier bij de dierenarts geweest, meestal omdat er bepaalde klachten bestonden en u wilt samen met de dierenarts graag de oorzaak weten.
Is uw dier ziek of valt het wel mee? Of wordt ie al voor iets behandeld en wil de dierenarts graag weten of de behandeling aanslaat?

Met een bloedonderzoek kun je:

  1. Ziekten vaststellen of uitsluiten
  2. Het verloop van een ziekte volgen
  3. Het succes van een behandeling vaststellen
  4. Ziekten helpen voorkomen
  5. Controle op antilichamen tegen hondsdolheid voor de verklaring om naar
      landen als Engeland etc. te kunnen met uw huisdier

Ziek of Gezond?
“Het bloed is gelukkig goed”, wordt vaak gezegd als de dokter de resultaten van het onderzoek heeft meegedeeld.
Bloed noemen we daarom graag ‘de spiegel van het lichaam’. Het bevat de bloedcellen en vervoert de voedingsstoffen, bouwstoffen en afvalstoffen.
De samenstelling van het bloed geeft dus aan hoe het met de conditie is gesteld van de belangrijke organen in het lichaam.Toch kan bloedonderzoek niet altijd aangeven of uw huisdier al dan niet gezond is.
Bij sommige ziekten geeft bloedonderzoek soms geen enkele afwijking.
Het is dus onzin om ‘zomaar’ bloedonderzoek te doen. Laat het daarom aan de dierenarts over al dan niet in overleg met een specialist, om hiertoe te besluiten.

De uitslag
De uitslag van het bloedonderzoek zegt alleen iets in combinatie met de ziektegeschiedenis en de uitslagen van eventueel ander onderzoek, zoals röntgenfoto’s, buikonderzoek, onderzoek van de urine , speeksel en ontlasting, huidonderzoek, etc.
Sommige dierenartsen kunnen in hun praktijk direct bloedonderzoek doen of sturen het naar laboratoria zoals dat van de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Direct getest kan worden op suiker in bloed en urine, testen om het dektijdstip te bepalen, antilichamen na de vaccinatie met hondsdolheid voor de uitvoerverklaring, etc.
Meer weten? Vraag het uw dierenarts.