Cavia

 

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

DE CAVIA

Inleiding
De cavia, ook wel Guinees biggetje genoemd, is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier. Het is een populair huisdier, vooral in gezinnen met jonge kinderen, omdat ze makkelijk te hanteren en te verzorgen zijn.
Er zijn diverse rassen, zoals de langhaar, ruwhaar, borstel- en natuurlijk de korthaar cavia.
Zijn ze 4 weken oud zijn, dan kunnen ze naar hun nieuwe baas en met een goede verzorging worden ze gemiddeld een jaar of zes oud.
De vrouwtjes (zeugjes) wegen +/- 850 gram, mannetjes (beertjes) 1000 gram.
De beste manier om ze op te pakken is met 1 hand onder de borst en de andere om hun achterste.
Cavia’s zijn goed in groepen te houden maar soms breken er rangorde-gevechten uit. Gaat dit te heftig dan moet je ze uit elkaar halen.

Huisvesting
Cavia’s houden van ruimte. Een caviakooi moet minimaal 60x60x40 cm zijn voor 1 cavia en uiteraard groter voor meerdere. De kooi moet gemaakt zijn van knaagbestendig en makkelijk schoon te maken materiaal, meestal kunststof.
Als bodembedekking kun je hooi, stro, beuken of papiersnippers gebruiken, evt. met wat kattegrit eronder om het vocht te absorberen.
Let er wel op dat het niet te stoffig is, cavia’s hebben gevoelige luchtwegen.
De kooi moet je minimaal 1 keer per week schoonmaken en 1 keer per maand desinfecteren.
Cavia’s houden niet van warmte, vocht en fel zonlicht.

Voeding en verzorging
Kijk de dieren regelmatig (2 x per week) na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden.
De voeding moet bestaan uit caviakorrels en vers hooi en zorg ervoor dat je echte caviakorrels geeft. Normaal knaagdiervoer is ongeschikt voor cavia’s, omdat het geen extra vitamine C bevat. Een tekort aan vitamine C leidt tot een verminderde weerstand, waardoor de dieren allerlei ziektes kunnen krijgen.
Als aanvulling op het voer kun je er groenvoer bijgeven, zoals witlof, wortel, andijvie, paardebloemblaadjes, klaver, vogelmuur of gewoon (schoon en droog!) gras. Ook een stukje fruit op zijn tijd gaat er wel in.
Eventueel kun je het voer nog aanvullen met een vit C tabletje. Sommige cavia’s zien dit als een soort snoepje.
En natuurlijk moet er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn.
Succes!!