Dektijdstipbepaling

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Inleiding
Gemiddeld wordt de teef om de zes maanden loops. Vreemd genoeg zijn er uitzonderingen, o.a. de Saarloos wolfshond en sledehonden, die kennen maar 1 loopsheid per jaar.
Tijdens de loopsheid – die normaal 3 weken duurt – is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar. De loopsheid zelf zal niet snel gemist worden; de teef verliest bloed, is van achteren opgezet en aantrekkelijk voor reuen. Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is en bij bepaalde teven zit er een grote variatie in het tijdstip waarop ze gedekt kunnen worden.

Progesteronbepaling
Meestal is een teef dekrijp op dag 9e t/m 12e dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. Er zijn teefjes die al op de 8e dag vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de l8e dag zijn geen uitzondering!
Het is mogelijk met een betrouwbare bloedtest het ideale dektijdstip vast te stellen, waarbij het gehalte aan progesteron (zwangerschapshormoon) in het bloed wordt bepaald. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt, vinden we een snelle stijging van het bloedprogesterongehalte en kan een betrouwbaar dekadvies gegeven worden.
De resultaten van deze methode zijn goed, het drachtigheidspercentage schommelt rond de 90% (drachtig en nest).

Uitvoering
De praktische uitvoering is simpel. Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste monster genomen. Is het progesteron nog laag dan moet de test 2 dagen later weer worden herhaald totdat een stijging is vastgesteld. Gemiddeld moet er per teef 2-3 maal bloed afgenomen worden.

Succes!!