Drachtige poes

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl


Inleiding
Uw poes is ‘naar de kater geweest’ en hopelijk drachtig.
Is een dekking goed is verlopen, dan is de krolsheid na ongeveer 24 uur totaal over. Ook in de 9 weken die de drachtigheid duurt, mag de poes geen krolsheid vertonen anders is dat een teken dat de dekking niet goed verlopen is. Een goed verlopen dekking geeft natuurlijk geen garantie op drachtigheid.
Het is niet nodig om de poes extra te voeren in de eerste 7 weken van de dracht. De laatste 2 weken kan de voedingsbehoefte wat stijgen en is het beter vooral uitstekend kwaliteitsvoer, bijvoorbeeld de kittenvoeding van Hill’s* maar vooral niet meer te geven. Bij overvoedering kan ze last krijgen tijdens de bevalling omdat dan de baarmoeder onvoldoende samentrekt.

Vaststellen drachtigheid
Er bestaan helaas geen bloed of urineproeven voor poezen om vast te stellen of de poes inderdaad drachtig is geworden na de dekking. Dat komt omdat de hormoonspiegels van drachtige en niet drachtige poezen vrijwel identiek zijn, dit in tegenstelling tot de mens.
De best tijd om drachtigheid vast te stellen is vanaf de 21e dag na de dekking, door de buik van de poes door de dierenarts te laten bevoelen. In twijfelgevallen kan een röntgenfoto of een echo uitsluitsel geven.

De bevalling en het ontwormen
Het is raadzaam om vlak voor en vlak na de bevalling, uw poes te ontwormen.
De bevalling vindt plaats tussen de 56 en 67e dag, gemiddeld 63 dagen. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht. Omgekeerd geldt dit ook.

Verschijnselen van de naderende bevalling
Ruim voor de bevalling zal u waarschijnlijk al wel zijn opgevallen dat de buikomvang van uw poes ruim is toegenomen. De melkklieren beginnen wat op te zetten.
Dit kan soms ook gebeuren bij niet drachtige poezen rond hetzelfde tijdstip, we spreken dan van schijndracht.
Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.

De geboorte
Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet het eerste kitten geboren zijn.
Het vruchtwater kan overigens wat groen van kleur zijn, in dat geval moet het eerste kitten binnen 1 uur geboren zijn. Zo niet dan moet u ons direct waarschuwen. Tevens dient dit te geschieden wanneer de poes duidelijk zit te persen op een kitten en dit langer dan 15 minuten duurt.
Bij twijfel altijd de dierenarts bellen!
De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 kittens mag niet langer dan 30 minuten zijn. Anders moet gecontroleerd worden waarom de bevalling niet vordert. Zonodig wordt dan een weeënversterkend middel ingespoten.

Na de bevalling
U kunt de navelstrengetjes het beste door de poes laten afbijten. Mocht een navelstreng bloeden dan kunt u deze afbinden met een stevig garendraad, ontsmet met wat spiritus (=85% alc.).
Wanneer de poes na de bevalling onrustig blijft, moet gecontroleerd worden of zij inderdaad ‘leeg’ is. Zonodig geeft de dierenarts haar  dan een speciale injectie, de zgn. ‘schoonmaakspuit’ om evt. achtergebleven nageboorten of kittens, alsnog geboren te laten worden.

De kittens
De kittens kunt u merken met nagellak of een gekleurd wollen draadje. Wegen op een nauwkeurige (digitale) weegschaal geeft het beste beeld hoe het met de kittens gaat. Dit dient 2x daags te gebeuren  en het gewicht van de kittens moet genoteerd worden.
De kittens mogen na de bevalling NIET afvallen. Gebeurt dit wel dan is er iets mis; of de poes heeft te weinig melk of de kittens drinken te weinig, bijv. door een opkomende ziekte. U moet in zo’n geval dan ook direct contact met ons opnemen voor overleg.
Tien dagen na de geboorte gaan de oogjes open en hebben de kittens hun geboortegewicht verdubbeld.

De moederpoes
Voor zover de poes nog geen wormkuur heeft gehad, geeft u haar er nu een.
Moederpoes hoeft niet bijgevoerd te worden met melk, integendeel, de kans op diarree is dan erg groot. Bijvoeren met speciale melkvoeding is geen probleem.
De poes mag geen troebele of stinkende uitvloeiing krijgen. De uitvloeiing is gedurende 3 dagen rood/bruin en tot de 10e dag mag deze uitvloeiing helder en slijmig zijn.
Als u overweegt om de poes te laten steriliseren dan kan dit vanaf drie weken na de bevalling. De kittens kunnen dan eventueel bij hun moeder blijven. Houd er rekening mee dat de poes al snel weer krols kan worden! (2-3 weken na de bevalling).
In onze praktijk wordt de operatie vanuit de zijkant uitgevoerd zodat de kittens en de moeder er tijdens het zogen geen last van ondervinden.

Wormkuren
Deze dient u voor het eerst aan de kittens te geven op de leeftijd van 2-3 weken. Herhalen na 2 weken wanneer er wormen aanwezig zijn en dan iedere 6 weken tot een leeftijd van 6-9 maanden. Daarna 3-4 keer per jaar.

Inentingen
De eerste kittenenting dient het kitten te krijgen als het 4-6 weken oud is. Deze enting moet 4-6 weken later nog eenmaal herhaald worden, daarna jaarlijks.

Succes!!