Epilepsie

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl


Inleiding
Epilepsie of ‘vallende ziekte’ is een aandoening van de hersenschors die ertoe leidt dat de patiënt tijdelijk de controle verliest over een deel van zijn lichaamsfuncties.
Bekend zijn toevallen of epileptoforme aanvallen, waarbij de dieren omvallen, spierkrampen krijgen, schuimbekken en urine of ontlasting laten lopen.

Oorzaken
De oorzaak kan gelegen zijn in de hersencellen zelf, maar ook allerlei ziekten in het lichaam kunnen dit proces versterken of opwekken. In de meeste gevallen zijn geen duidelijke oorzaken op te sporen. Er is sprake van een kortdurende, tijdelijke ontregeling van de hersenfunctie – we spreken dan van een primaire epilepsie.

Voorkomen
Bij de hond zijn sommige rassen duidelijk gevoeliger maar het komt voor bij ieder ras.
Primaire epilepsie zien we zelden bij honden jonger dan 8 maanden. De meeste gevallen zien we tussen het eerste en derde levensjaar ontstaan.
Bij oudere dieren zijn trauma en infectieziekten – zoals baarmoederontstekingen en anaalklierontstekingen – vaak de oorzaak.

Diagnose
Als dierenarts is het vaak moeilijk een diagnose te stellen omdat de aanvallen vaak te kort zijn. Het verhaal van de eigenaar is daarom van groot belang.
Een bijkomend probleem is dat de aanvallen meestal in rust komen, dus tijdens de slaap en daarom vaak ‘s nachts. Vaak zullen de aanvallen dus niet opvallen.

Behandeling
De meeste aanvallen zijn kort en komen maar af en toe voor, waardoor behandeling niet nodig is.
Wanneer de aanvallen vaak komen, bijv. eens per week en/of lang duren en/of heftig zijn is bet beter een behandeling in te stellen.
In de Dierenapotheek kunt u alle informatie krijgen over de verschillende mogelijkheden van behandeling.

Erfelijkheid
Primaire epilepsie is een aangeboren en daarom meestal een erfelijke aandoening. Het is verstandig niet met deze dieren te fokken.

Samenvatting
Wanneer uw huisdier toevallen heeft kan dit epilepsie zijn. De dierenarts kan samen met u na grondig onderzoek van de hond bepalen of dit inderdaad het geval is.
Soms zie je de aanvallen aankomen, bijvoorbeeld bij veranderde omstandigheden thuis – heel druk, of juist te rustig. Dan is het mogelijk alleen dán een dag of 5 medicijnen te geven
Dieren met epilepsie kunnen heel oud worden, tijdens de aanvallen lijden ze geen pijn.
Met de juiste medicatie kunnen ze dan ook een goed en plezierig leven hebben.

Succes!!