Gebitsaandoeningen

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Neem contact op met de dierenarts wanneer de hond of kat  één of meer symptomen van een gebitsaandoeningen vertoont.

Honden en katten met gebitsaandoeningen kunnen:
* last hebben van een slechte adem,
* pijn of een bloedende mond tijdens het eten,
* een stinkende geelbruine korst op de tanden, rond en tegen het tandvlees
* pijn en bloedingen wanneer je het tandvlees aanraakt.

Gebitsaandoeningen zijn een pijnlijk en mogelijk ernstig probleem, waarvoor je een bezoek aan de dierenarts moet brengen.
De oorspronkelijke oorzaak van de meeste gebitsproblemen is plaque, een kleurloze laag op de tanden die een groot aantal schadelijke bacteriën bevat. Omdat je de hond of kat niet/moeilijk zijn tanden kan poetsen, kan plaque leiden tot de vorming van tandsteen op de tanden tegen, maar ook onder het tandvlees. Dit leidt tot zwelling, roodheid en ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en uiteindelijk tot een parodontitis, waardoor het tandvlees en het weefsel dat de tanden steunt vernietigd kan worden.
Gebitsaandoeningen kunnen bij de meeste huisdieren goed worden voorkomen en behandeld. Dat is belangrijk want het geeft een slechte gezondheid van de mond en dus aanzienlijke risico’s voor infecties/abcessen/tandrot/etc.

Een hond of kat van een jaar of drie jaar, vertoont al in meer of mindere mate een gebitsaandoening.
Parodontitis bij huisdieren heeft te maken met het veroorzaken van lever-, nier- en hartziekten en het kan leiden tot een slechte algemene gezondheid.

Door een door de dierenarts aanbevolen voer te geven, dat niet breekt zodra het met de tanden in aanraking komt, wordt plaque weggeschraapt.
Dit heeft talloze voordelen, waaronder een frisse adem en gezond tandvlees.