Geboortebeperking bij de kat

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl


Inleiding
De meeste mensen die een kitten nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje, al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is.
Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en gaan katers ‘stinken’. Poezen worden dan zeer aantrekkelijke voor katers die ‘op liefdespad’ zijnen worden dan geen maatregelen worden genomen, heb je meestal 9 weken later een mooie gezinsuitbreiding.

Voorkomen krolsheid
De verschijnselen van krolsheid bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, de poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan.
Krolsheid en ook het krijgen van jongen kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van de Poezenpil. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet iedere week worden gegeven.
Nadelen zijn het ‘vergeten te geven’ of het ongemerkt uitbraken van de pil, waardoor de poes toch onverwacht zwanger kan worden.
De Poezepil is niet geschikt voor langdurig gebruik omdat na jarenlang gebruik gezwellen/tumoren in de melkklieren kunnen ontstaan.
Ook neemt de kans op baarmoederontsteking sterk toe.

Sterilisatie
Beter is het dan ook om de poes te laten ‘steriliseren’.
Zie de film >> Sterilisatie POES
Tijdens deze operatie worden beide eierstokken verwijderd, waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar daarna ook geen tekenen van krolsheid meer zal vertonen. Het is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan dezelfde dag weer naar huis.
Poezen kunnen al gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6-9 maanden.

Dekking

Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10-14 dagen weer krols worden! Dus ook nu is de keuze de Poezepil of een sterilisatie. Het beste is dan de poes ca. 3-4 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren.
De operatie wordt in onze praktijk vanuit de zijkant gedaan d.m.v een kleine snede, waardoor de kittens na de operatie gewoon bij de moeder kunnen drinken, omdat er geen druk op de buikwond rust zal de moeder ook veel sneller herstellen.

Castratie kater
Katers worden geslachtsrijp als zij 8-9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegenaan te plassen (het zgn. ‘sproeien’).
Ook krijgt hun urine een doordringende ‘katerlucht’.
De kater is veel op pad en weinig huiselijk. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben en abcessen tengevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens deze – soms meerdaagse – zwerftochten, steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden.
Om deze redenen worden de meeste katers gecastreerd zodra zij 9 maanden oud zijn. De kater blijft dan veel huiselijker.

Succes!