Groeiontwikkelingsstoornissen

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl


Ontwikkelingsstoornissen bij pups en kittens
Slechte ofwel niet volledige voeding en verzorging kunnen skeletmisvormingen, een onnatuurlijke houding, gebogen poten, zwaarlijvigheid, pijnlijke gewrichten, slechte ontwikkeling of wegvallen van spieren en moeilijk lopen veroorzaken.
Deze symptomen worden veroorzaakt door groeistoornissen en kunnen eenvoudig worden voorkomen wanneer het dier vanaf het eerste begin de juiste zorg van de dierenarts en de juiste volledige voeding krijgt van een goed bekend staand merk.
Een juiste voeding geeft de beste mogelijkheid om de gezondheid van een pup of kitten te beïnvloeden.

Wat raden wij als dierenartsen aan?
Sommige dierenartsen geven de voorkeur aan voer “naar keuze” (er staat altijd voer klaar), omdat dat het risico van ondervoeding zou beperken.
Echter maaguitzetting/-overlading komt minder voor wanneer de voeding gedurende een beperkte tijd of op een vaste tijd wordt gegeven eventueel meermaals per dag.
Omdat het gemakkelijker is om groeistoornissen te voorkomen dan te genezen, is het geven van het vereiste voer de beste preventieve maatregel die je kunt nemen.
Het is aan te raden een speciaal geformuleerd ‘volledig’ voer te geven, omdat zo de juiste voeding voor optimale groei geboden wordt, ter voorkoming van de groeistoornissen.
De dierenarts en de dierenspeciaalzaak zullen er met een goede voorlichting voor zorgen dat de pup of het kitten de juiste voeding krijgt.