Haarbalobstipatie

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

HAARBALOBSTIPATIE of simpelweg OBSTIPATIE door:
haren – klitten – voer – afval – vogeltjes – muizen, etc. 

Dit is in feite een verstopping door opgelikte haren, muisjes of vogeltjes, etc., die problemen geven omdat ze niet als haarbal uitgebraakt worden maar in de darm een obstipatie – dus een verstopping – geven. De kat eet vaak nog wel maar produceert weinig of geen ontlasting. Vaak braken ze, wat vooral bij buitenkatten moeilijk is te constateren – ze worden stiller en vooral mager.

Likken en wassen
– een echte haarbal ontstaat door veel likken, het zogenaamde ‘wassen’. Katten met veel haaruitval of huidklachten krijgen gemakkelijk een obstipatie, maar ook zien we het bij katten met een anaalklierontsteking (veel jeuk – veel likken).

Muisjes en vogeltjes – een verstopping door het opeten van muisjes ed. geeft vaak een obstipatie en wordt als zodanig behandeld.

Tandsteen
Katten die veel tandsteen hebben of andere gebreken aan het gebit, eten niet goed zodat ook slecht gekauwde producten gemakkelijk verstoppingen in de darmen kunnen geven.

Therapie
Deze bestaat uit een ontstekingremmende en ontspanning in de darm veroorzakende injectie en laxeermiddelen als ‘Lax-A-Past’, Isogel en Microlax. Meestal is dan na 2-3 dagen het geheel via de ontlasting verdwenen, zoniet is het beslist nodig de dierenarts nogmaals te consulteren!
Ook adviseren we de kat volle melk of ongeslagen room te geven en/of olijfolie, olie van sardientjes ed. – ze vinden het lekker en het laxeert.
Bij gebitsproblemen is het verstandig een afspraak te maken voor behandeling. Hiervoor moet de kat nuchter gebracht worden, waarbij we onder een licht roesje het tandsteen verwijderen en eventuele losse tanden of kiezen trekken.
Ook is het goed te denken aan een wormkuur, omdat spoelwormen ook verstoppingen kunnen veroorzaken.
Wij raden aan 4-6 x per jaar een wormkuur te geven (bij jonge katjes om de 6 weken tot een leeftijd van 6-9 maanden).
Spoelwormen (en Giardia) kunnen ook de mens besmetten!!
Meer weten, zie de adviesbrief  “Ontwormen bij hond en kat”.

Succes!!