Hartaandoeningen

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Raadpleeg onmiddellijk de dierenarts bij  symptomen van een hartziekte!

Tot de symptomen van hartaandoeningen bij honden en katten horen:
hoesten, wat kan leiden tot kokhalzen, ademhalingsproblemen – kortademigheid, snel vermoeid raken bij beweging of spelen, een opvallende gewichtstoename of gewichtsverlies en/of een gezwollen buik.

Elk van deze symptomen of een combinatie daarvan, kan wijzen op een hartziekte. Laat de dierenarts het beoordelen en behandelen, vooral omdat er vaak nog een bijkomende factor in het spel is, want de symptomen van hartziekte kunnen ook wijzen op andere aandoeningen, maar dat kan dan  na uitgebreid onderzoek worden uitgesloten.
Met de stethoscoop kan een ruis en vloeistof in de longen ontdekt worden en de dierenarts kan voelen of de hartslag en pols van je huisdier in orde is.
Eventueel kunnen röntgenfoto’s een hartvergroting aan het licht brengen en met een ECG kan een onregelmatig hartritme worden vastgesteld.
Meestal leidt een hartaandoening tot een vergroting van het hart, waardoor het hart minder efficiënt functioneert. Het vasthouden van vocht zorgt dan voor problemen. Dit kan erger worden als een dier zoutrijke voeding krijgt en daarom bevelen we een zoutarme voeding aan, zodat de opbouw van vocht wordt verminderd en het hart beter functioneert.
De dierenarts kan ook aanraden het dier gedistilleerd water te geven als je thuis een waterontharder gebruikt, omdat veel ontharders het water met natrium behandelen.

Als eenmaal is vastgesteld dat je huisdier een hartaandoening heeft, zal hij of zij die altijd blijven houden. Met een goede verzorging en de juiste voeding kan je hond of kat waarschijnlijk een relatief normaal leven leiden.