Kastratie hond

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Er zijn diverse redenen om een reu te castreren. De meest voorkomende is dat een reu gemakkelijk weg zal lopen wanneer hij eenmaal de geur van een loopse teef ‘in de neus’ heeft gehad en wanneer er prostaatproblemen zijn.

Wanneer een castratie?
Het liefst kastreren we wanneer de hond is uitgegroeid, dus afhankelijk van het ras tussen de 9 en 14 maanden.
De operatie is vrij eenvoudig en normaal gesproken zal er weinig nazorg nodig zijn.
In tegenstelling tot vele andere operaties krijgt de hond geen kap om.
De prostaat
Vaak is bij jonge reuen de prostaat al een probleem.
De prostaat kan te groot worden door een ontsteking of tumor. Dit alles gebeurt onder invloed van hormonen uit de bijbal.
Door hormonen (delmadinon-acetaat) te spuiten, kan dit tegengegaan worden, dit is de zgn. hormonale of chemische kastratie en deze moet iedere 4 tot 5 maanden herhaald worden.
Wij zijn een voorstander van een kastratie bij prostaatproblemen omdat blijkt dat in sommige gevallen de prostaat wel in omvang afneemt na deze hormooninjecties, maar een uitzaaiing kan ontstaan naar de beenderen van het bekken waardoor ernstige kreupelheden van de achterhand ontstaan.
In tegenstelling tot de mens – waarbij prostaatklachten juist op oudere leeftijd voorkomen – zien we dit bij de hond al vanaf zeer jonge leeftijd.
De klachten die ontstaan door de prostaatvergroting, nemen in de regel 2 – 3 weken na de (chemische) kastratie af.
De binnenbal
Wanneer 1 of beide testikels niet zijn ingedaald, wordt geadviseerd deze al op redelijk jonge leeftijd te laten verwijderen in verband met de mogelijkheid van tumorvorming (liefst voor de leeftijd van 4 jaar).
Deze tumoreuze ontaardingen van de binnenbal ontstaan doordat de temperatuur in de buik te hoog is voor de testikel(s) en daarbij komt dat een hond met een binnenbal natuurlijk dezelfde risico’s loopt tot het krijgen van prostaatklachten zoals we hiervoor hebben beschreven.
Succes van dierenartsonline!!