Kind en hond

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Inleiding
Kinderen en honden zijn voor veel mensen een ideale combinatie. Een hond kan voor een kind een ideale speelkameraad zijn. Toch worden kinderen regelmatig gebeten. Zo wordt erg veel aandacht besteed aan het Pitbull en Rottweilerprobleem. Weliswaar zijn deze honden verantwoordelijk voor een aantal ernstige ongelukken, maar we moeten ons wel realiseren dat de meeste beten nog steeds uitgedeeld worden door andere rassen.
En dan gaat het hier om heel gewone huishonden!!

In dit stukje wil ik ingaan op de keuze en de opvoeding van een hond in een gezin met jonge kinderen.

De hond
Honden zijn van nature vleesetende roofdieren die in groepsverband jagen en een strikte rangorde kenner die bovendien bevochten moet worden.
Misschien is dit wat moeilijk voor te stellen als u een harige bobtail of een bibberend schoothondje ziet, maar ook uw hond stamt af van een wild roofdier.
Honden worden al sinds de steentijd door mensen voor allerlei doeleinden gebruikt.
Hondenfokkers hebben door de eeuwen heen dieren geselecteerd op specifieke eigenschappen voor een taak die zij wenselijk achten. Een vechthond moet sterk, vasthoudend en agressief zijn. Een herder waaks, beschermend en bereid om vreemden op afstand te houden. Terriërs moeten een sterk ontwikkeld jachtgedrag hebben, enzovoorts.
Tegenwoordig ligt dat anders, de meeste honden worden gehouden als huisdier en niet meer voor de jacht of het bewaken van een kudde. Hiermee zijn we al bij een van de oorzaken van ongewenste agressiviteit aangeland. De eigenschappen waar fokkers vroeger hun honden op selecteerden kunnen nu voor grote problemen zorgen. Een herder die fanatiek zijn terrein bewaakt doet uitsluitend waar hij voor gefokt is, maar de postbode en buurtkinderen zijn daar niet blij mee.
Met de keuze van een ras moet u hier rekening mee houden.
Een andere belangrijke oorzaak van dominantie is de rangorde in de groep en het vechten voor de plaats daarin. Het eigen karakter van de hond zal de drang bepalen naar die bepaalde plaats in die groep.

Keuze van een hond
Als u op zoek gaat naar een hond voor uw gezin is het verstandig om eerst voor u zelf op een rijtje te zetten wat voor soort hond u wilt en ook wat u van het dier verwacht.
Moet het een grote hond zijn of heeft u liever een klein, makkelijk te vervoeren exemplaar? Ook het karakter van de hond is zeer belangrijk. Een hond die ‘alles met zich laat doen’ is ideaal voor kinderen, maar zal weinig waaks zijn.
Maak een lijstje van de eisen die u aan uw huisdier stelt en ga dan op zoek naar een hond die hier zoveel mogelijk aan voldoet. Nadere informatie kunt  u altijd krijgen via hondenclubs, rasverenigingen, asiels en natuurlijk uw dierenarts.
De ideale kinderhond, die onder alle omstandigheden bij kleine kinderen te vertrouwen is, bestaat niet. Iedere hond, zelfs de allerliefste, kan uitvallen als hij maar lang genoeg geplaagd wordt.
Er is geen vast advies te geven wat voor soort hond nu het beste is voor een gezin.
Dit hangt van uw verwachtingen en de omstandigheden af. In het algemeen is het zo dat vecht, waak en verdedigingshonden minder geschikt zijn hij kleine kinderen, maar er zijn uitzonderingen.

Opvoeding
De opvoeding, of liever het gebrek hieraan, is een van de belangrijkste oorzaken voor problemen tussen mens en hond. Veel problemen zijn terug te voeren op dominantieproblemen. Simpel gezegd gaat het erom wie de baas is. De hond of zijn eigenaar. Uiteraard moet dit de laatste zijn, maar het gaat nog wel eens mis. Dit is te herkennen aan kleine dingen. Een hond die bijvoorbeeld zijn baas aan de riem over straat sleurt heeft duidelijk het heft in handen. Hetzelfde geldt voor een hond die met grommen de baas bij zijn etensbak verjaagt, of niet toestaat dat iemand in ‘zijn’ stoel gaat zitten.
Daarom is van groot belang om vanaf het eerste moment te gaan werken aan de opvoeding van uw hond. Gelukkig hoeft u dit niet alleen te doen. Overal worden gedrag en gehoorzaamheidscursussen gegeven voor hondenbezitters. Deze cursussen zijn zowel voor de hond als voor de baas zeer nuttig en leerzaam. Adressen kunt u vinden in plaatselijke kranten, via asiels of bij uw dierenarts. Begin er vroeg mee, want een hond van jongs af aan goed opvoeden is gemakkelijker dan later een slechte opvoeding corrigeren.

De oudere hond
Soms is de hond er al voordat er kinderen in een gezin komen. In deze gevallen moet u de hond leren de kinderen te accepteren. Dit is lastig, maar gelukkig niet onmogelijk. Let erop dat u bij de geboorte van een baby ook nog wat tijd reserveert voor de hond, zodat deze zich niet in de steek gelaten voelt. Laat hem de baby zien en besnuffelen, maar maak meteen duidelijk dat ook dat kleine hummeltje zijn baas is.
Dit betekent dat hij niet mag grommen naar het kind, het kind zijn eten weg mag pakken, enzovoorts. Let hier goed op, want we zien nog wel eens gevallen waarbij de hond goed naar pa luistert, matig naar ma en de kinderen bijt.
Een enkele keer accepteert de hond het kind echt niet. In deze gevallen zijn er drie mogelijkheden.
De eerste is hond en kind permanent gescheiden houden, de tweede een ander huis voor de hond zoeken en als laatste, als niets anders helpt, euthanasie.

Samenvatting
Kinderen en honden kunnen prima samen. Toch is het verstandig om even stil te staan bij de keuze van een hond.
Heeft u een hond aangeschaft begin dan meteen met zijn opvoeding, liefst door met het dier een cursus te volgen.
Als laatste, kinderen kunnen zeer onverwachte dingen doen. Laat kinderen daarom nooit met honden alleen.

Succes!!