Leveraandoeningen

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Huisdieren die lijden aan een leveraandoening, hebben vaak geen trek meer in eten, verliezen snel gewicht, hebben gebrek aan energie, en/of lijden aan depressies of geelzucht (gelig tandvlees, oogwit of de huid).
Door te testen kan dierenarts de diagnose  ‘leverziekte’ stellen.
Eventueel andere tekenen van een leveraandoening zijn: donkergekleurde urine, bleek tandvlees of een ophoping van vloeistoffen in de buik, waardoor de indruk gewekt wordt dat de kat snel dikker wordt.
Dierenartsen zijn zich ervan bewust dat leveraandoeningen vele oorzaken kunnen  hebben en dat ze altijd serieus moeten worden genomen, de lever heeft immers talrijke belangrijke functies voor het lichaam, zoals het filteren van gifstoffen uit de bloedstroom.
Omdat de lever zoveel verschillende stoffen uit het lichaam verwijdert, kan er door veel verschillende factoren schade worden veroorzaakt.
1. Virale en bacteriële infecties.
2. Giftige stoffen die een dier heeft gegeten.
3. Gewijzigde bloedstroom naar de lever door een hartaandoening of aangeboren afwijkingen.

Honden en katten die gedurende twee of drie dagen geen trek hebben in eten, kunnen lijden aan hepatische lipidosie, een aandoening die gepaard gaat met een gevaarlijke ophoping van vet in de lever waardoor deze niet meer goed kan functioneren.
Dierenartsen bevelen vaak een specifieke voedingsbehandeling aan voor dieren met leveraandoeningen, omdat voeding een grote invloed heeft op de leverfunctie en in veel gevallen kan de lever zich herstellen van de schade.
Een product als Prescription Diet  zorgt ervoor dat de lever minder wordt belast door beperkte hoeveelheden zout en eiwit, goed verteerbare koolhydraten en hoogwaardige vetten en helpt bestaande schade aan de lever te behandelen en de leverfunctie te verbeteren.

Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts als het huisdier de symptomen van een leveraandoening vertoont.