Lintwormen bij hond en kat

door Herman Aa

De lintworm
Lintwormen bij de hond en de kat zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kunt u zien dat, als ze net uit de anus zijn gekropen, deze witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Ze zijn dan ca. 1 tot 1 1/2 cm lang.
Na enige tijd aan de buitenlucht te hebben blootgestaan verschrompelen ze tot de grootte van een rijstkorrel of een komkommerpit, deze segmenten (delen) van de lintworm bevatten grote hoeveelheden lintwormeitjes. De eipakketten worden door uw huisdier overal in huis verloren en vaak kapot getrapt zodat de inhoud zich in de vloerbedekking kan verspreiden.
De lintworm zelf is gemakkelijk en 100% afdoende te bestrijden met de inname van 1 of meerdere wormtabletten. Het grootste probleem is echter het voorkomen dat uw huisdier zich opnieuw besmet en dus na ca 4-6 weken opnieuw lintwormstukjes gaat verliest. Van belang is het daarom te weten hoe uw huisdier (her)besmet raakt met lintwormen.

De besmetting verloopt nl. uitsluitend via de vlo.

Vlooien
Vlooien vermeerderen zich zowel buiten als in huis door het leggen van eitjes, dit gebeurt altijd nadat de vlo een bloedmaaltijd heeft gehad, na een ‘beet’ op uw huisdier!!
De eitjes komen overal in uw huis in de vloerbedekking en alle spleten en hoeken terecht.
Een vlo kan wel 50-100 eitjes per bloedmaaltijd produceren. Zelfs indien u zeer goed stofzuigt en 80-90% van deze eitjes verwijdert, blijft er altijd nog een flink aantal over.
Uit deze vlooieneitjes komen een soort kleine vlooienmaden gekropen, die in uw vloerbedekking leven van huisstof, maar ook ‘per ongeluk’ wel eens een lintwormeitje opnemen.
Het lintwormeitje ontwikkelt zich in de vlomade tot lintwormlarve. Tijdens het verpoppen van de vlooienmade tot vlo, blijft deze lintwormlarve in de vlo aanwezig.
Zes tot acht weken nadat de vlooieneitjes zijn gelegd – bij warm weer veel sneller – komt deze jonge vlo uit zijn pop en bespringt met hun inwendig aanwezige lintwormlarfje de eerste de beste passerende viervoeter. Of bij gebrek hieraan (en zeer zeker na vakanties vooral na erg warm weer), ook op mensen.
De verschijnselen van vlooienbeten zijn kriebel, jeuk, bultjes en rode plekjes vooral op de benen.

Besmetting
De besmette vlo brengt met de beet in de hond of kat het lintwormlarfje over. Deze trekt het lichaam door en komt uiteindelijk terecht in de darmen waar deze zich vasthecht en begint met het produceren van eitjes. De cirkel is rond.
Aangezien de meeste poezen hun vacht goed verzorgen, vangen deze wel 50-90% van de vlooien, die op hen springen zelf wel weg. De ene poes is hier echter wel duidelijk veel behendiger in dan de andere en zal zodoende dan ook minder 1ast van vlooien en dus lintwormen hebben dan de andere kat(ten).
Daarnaast speelt het fenomeen dat de ene poes veel aantrekkelijker lijkt te zijn voor vlooien, dan de andere poes.
Voor honden geldt ongeveer hetzelfde. Echter daar deze hun vacht veel minder goed verzorgen, zal het vlooienbestand vaak veel groter zijn dan bij de poes en de productie van vlooieneieren dus ook doorgaan. De kans dat uw hond besmet wordt met lintwormen zal dus groter zijn.

Bestrijding
Een goede regel is uw volwassen hond en kat 3 tot 4 keer per jaar te ontwormen.
In de Dierenapotheek zijn daarvoor verschillende middelen verbaar, zoals een vloeibaar ontwormmiddel voor over het eten, pasta voor in de bek, pillen of een injectie.
Zeker bij jonge dieren is het aan te raden ze elke 2 maand te ontwormen, omdat ze een minder goede weerstand hebben en ze een ernstige groeiachterstand kunnen oplopen door een wormbesmetting.
Voor de bestrijding van lintwormen is dan ook het ontwormen van het grootste belang en dat de vlooien bestreden worden . Deze zorgen steeds weer voor een nieuwe besmetting. U merkt dit doordat de lintwormen na ongeveer 5 weken weer terug lijken te komen.

Vlooienbestrijding
Aangezien vlooien alleen op uw dier eten en de rest van de tijd in de omgeving doorbrengen, moet u uw viervoetige huisgenoot en natuurlijk ook zijn omgeving grondig en langdurig behandelen.
Voor het dier zijn een aantal effectieve en veilige producten verkrijgbaar.
Vlooienbanden zijn bij kortharige, kleine dieren meestal afdoende. Shampoos en poeders werken kort, waardoor de behandeling erg vaak herhaald moet worden.
Speciaal voor honden en katten is er nu een spray  waar het hele dier mee gesprayed kan worden en die tot 3 maanden bescherming tegen vlooien en teken biedt. Tevens is dit product in een druppelpipet verkrijgbaar. Het middel is effectief, veilig (ook voor de huisdieren zelf), mi1lieuvriende1ijk en niet duur.
Knoflook, biobandjes en homeopatische druppels hebben geen aantoonbare werking op vlooien.
Verder moet de omgeving eerst goed huishoudelijk schoon gemaakt worden (grondig stofzuigen van vooral naden, kieren en tapijt, ligplaatsen dweilen etc.). De stofzuigzak direct na gebruik weggooien of er een stukje vlooienband in doen, anders kruipen de vlooien er weer uit!
Hiermee brengt u het aantal vlooien en eieren al een stuk terug. Vervolgens behandelt u het huis met een middel dat vlooien en hun larven doodt. Veel van dit soort middelen zijn in omloop, de meeste zijn redelijk werkzaam. Een probleem blijft dat de eieren niet gevoelig zijn voor deze middelen. Dat betekent dat u deze behandeling na 14 dagen weer moet herhalen.
Nieuw zijn de mand en tapijtsprays met groeiremmers, deze gaan het verpoppen van de vlooien tegen. Hierdoor zijn ze ook werkzaam tegen eieren. Met dit soort middelen is 1 keer behandelen in de 3-6 maanden voldoende om de vlooien onder de duim te houden.
Voor het definitief oplossen van het vlooienprobleem is er tegenwoordig de vlooienpil die nu ook ingespoten kan worden bij de kat en 6 maanden werkzaam is. Deze pil of injectie doodt niet de vlo maar maakt deze steriel waardoor de vlo geen eitjes meer kan leggen. Hiermee voorkomt u dat de vlo zich vermeerdert in uw huis en pakt u op een zeer grondige manier het probleem aan. De vlo wordt echter niet gedood. Daarom raden wij u  aan dit middel te combineren met een middel dat de vlo doodt.
Zo raken u en uw hond en/of kat in een klap van twee lastige parasieten af.Voor produktinformatie zie onze pagina voeding & verzorging.

Succes!!