Maagdarmaandoeningen

Maagdarm aandoeningen bij de KAT

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Katten die je vaak ziet braken, last hebben van oprispingen, winderigheid en/of diarree of verstoppingen/constipatie, hebben meestal maagdarmproblemen.
Op grond van elk van deze symptomen kan de dierenarts de diagnose van een gastro-intestinale (GI) aandoening stellen. Het is verstandig de dierenarts te vragen onderzoek te doen wanneer dit soort symptomen zich bij de kat voordoen.

GI-aandoeningen tasten de maag en darmen aan en zijn vaak pijnlijk en kunnen daardoor ook andere problemen veroorzaken.
Er zijn verschillende soorten GI-aandoeningen, waaronder colitis, constipatie-diarree, gastro-enteritis en pancreatitis.

Dierenartsen zijn bekend met deze aandoeningen en hun oorzaken, die ik hier zal bespreken.

Colitis
Dit wordt meestal veroorzaakt door zweepwormen (een parasiet), tumoren of poliepen, een verandering van voedsel, allergieën (waaronder die voor voedsel), ingeslikte objecten anders dan voedsel en een aantal andere ziekten.
Constipatie
Verstoppingen worden meestal veroorzaakt door onvoldoende vezel- en wateropname, het eten van haar, botten of andere vreemde objecten, veroudering, tumoren, trauma of breuken, prostaataandoeningen, ruggemerg aandoeningen, zenuwaandoeningen aan de dikke darm, stofwisseling- of endocriene aandoeningen en verzwakking.
Zie voor een uitgebreide beschrijving en behandeling  het onderwerp Haarbalobstipatie/verstopping in dit hoofdstuk.

Diarree
Wordt veroorzaakt door infecties, inwendige parasieten, stress, verandering van voedsel, restjes of vette snacks, eten uit de vuilnisbak en disfunctie van lichaamsorganen.
Het diarreeprobleem wordt uitgebreid besproken in dit hoofdstuk, zie Diarree.

Gastro-enteritis
Tot de oorzaken van ontstekingen van het maagdarmkanaal behoren het eten van ranzig eten of eten dat niet meer goed is, het inslikken van vreemde objecten, het eten van giftige planten, inwendige parasieten, stress, voedselallergieën en ziekte.

Pancreatitis
De oorzaken van een ontsteking van de alvleesklier zijn vaak onbekend.
Mogelijke oorzaken zijn een vetrijk dieet of vette restjes, infectie, ziekte of trauma.
Dierenvoer kan een grote invloed hebben op de gezondheid van het maagdarmkanaal.
Dierenartsen raden goed verteerbaar voer aan om irritatie van de gevoelige maag en darmen te voorkomen.
Ook voedsel met veel oplosbare en onoplosbare vezels in combinatie met een gematigde hoeveelheid vet ondersteunt een goede darmfunctie.
Omdat een deel van deze aandoeningen permanent kan zijn, kan het nodig zijn de ziekte langdurig met een speciale voeding  te behandelen.

Neem direct contact op met de dierenarts als de kat één of meer van de tekenen van gastro-intestinale aandoeningen vertoont.