Ogen

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

De oogproblemen bij hond en kat zijn te onderscheiden in aandoeningen van het oog zelf en aanoeningen van uitsluitend de slijmvliezen van de oogleden.

In principe moeten alleen zalven met vitamine A en antibiotica gebruikt worden. Wanneer er corticosteroïden (bijnierschorshormonen) worden toegepast moeten we voorzichtig zijn. Wanneer er echte beschadigingen op het oog zitten mogen ze perse niet gebruikt worden.

Het is verstandig eerst een fluorescentietest door de dierenarts te laten doen om zeker te zijn dat er geen ernstige beschadigingen op het oog aanwezig zijn.

Verder kunnen traanstrepen ontstaan door een niet goed werkend traanafvoerkanaal in de binnenste ooghoek. Dit kan verstopt zitten of niet aanwezig zijn. Ook hier kan een definitieve diagnose gesteld worden met behulp van fluorescine.
Verstopte traanbuizen kunnen meestal gemakkelijk doorgespoeld worden. Wanneer de oorzaak van de traanstrepen komt door naar binnen gedraaide oogleden (entropion), zie je vaak een beschadiging van het oog zelf door de haartjes op de ooglidranden, die een soort zweer op het oog veroorzaken. Door een operatieve ingreep moeten de oogleden teruggezet worden in de juiste stand, de ogen zelf moeten langdurig met antibiotische zalven behandeld worden en daarna gedruppeld.

Slecht tot matig zien is voor vele dieren een normaal verschijnsel.
In principe zien ze slechts bewegende voorwerpen goed.
Wanneer een hond of kat veel drinkt, kunnen ze suikerziekte hebben en krijgen dan vaak staar. Wanneer u op tijd door de dierenarts laat weten dat het niet goed gaat is hier wat aan te doen.
Een staaroperatie geeft goede resultaten wanneer u er snel genoeg bij bent.
Wanneer sprake is van ouderdomstaar, is een operatieve ingreep vaak af te raden.
Blinde honden kunnen zich vaak goed redden, zolang er niets gewijzigd wordt in de inrichting thuis en wanneer altijd hetzelfde wandelingetje gemaakt wordt.
Een blinde kat daarentegen kan zich nauwelijks redden, omdat springen zo goed als onmogelijk is.

Wat veel voorkomt op en in de ooglidranden zijn de gezwollen Meyboomse talgklieren. Ze zien eruit als kleine gezwelletjes en kunnen zeer irritant zijn en het oog beschadigen. Een kleine operatieve ingreep zal uitkomst bieden.

Zijn er nog zaken die u zou willen weten, vraag het aan de dierenarts of de dierenartsassistente die u graag te woord zal staan.

Succes!!