Overlijden

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Praktische tips na het overlijden van een huisdier


Begraven, cremeren en andere relevante zaken
Je moet er nu natuurlijk nog niet aan denken, maar er kómt een moment dat je huisdier overlijdt. Een moeilijke, maar onvermijdelijke gebeurtenis in elk dierenleven. Bovendien een gebeurtenis waarbij je als baasje allerlei keuzes moet maken.
Hier een overzicht van de mogelijkheden.

Begraven in eigen tuin
Het is toegestaan om je huisdier zelf te begraven, in je eigen tuin. Zo geef je het dier een vast plekje bij jou in de buurt.
Let wel: dit geldt alleen voor huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren. Aan de afmetingen of plek van het graf worden verder geen eisen gesteld, dus het staat je vrij om voor je lieveling een mooie plek te kiezen.
Vergeet een hond trouwens niet af te melden bij de hondenbelasting. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het voorkomt nare situaties.

Dierenbegraafplaats
Als je er zeker van wilt zijn dat het grafje van je dier nooit wordt verstoord, kun je beter kiezen voor een graf op een dierenbegraafplaats.
Je weet nooit wat een nieuwe eigenaar met de tuin doet als je gaat verhuizen. 
De prijzen van een begrafenis variëren van 75 tot 150 euro, afhankelijk van de grootte van het dier. Bij de meeste begraafplaatsen kun je al je persoonlijke wensen bespreken.

Cremeren
Veel mensen kiezen ervoor hun dier te laten cremeren. Ook hier is er van alles mogelijk. Zo kan je maatje samen met andere dieren worden gecremeerd, waarna de as in zee, weiland, rivier of bos kan worden uitgestrooid.
Als je het toch prettiger vindt om de as zelf uit te strooien of te bewaren, kun je je huisdier ook individueel laten cremeren.
Ook bij een dierencrematorium heb je dus alle ruimte om je eigen wensen kenbaar te maken.
De kosten lopen uiteen van 25 tot 140 euro.
Kijk voor een dierencrematorium in de buurt op www.detelefoongids.nl/.

Aandenken
Als je geliefde hond, kat, vogel of knaagdier er niet meer is, kan een mooi aandenken veel troost geven.
Doe de leukste foto in een mooi lijstje, bewaar een plukje haar in een doosje of laat een mooi portret maken.
Je kunt ook nog een stapje verder gaan: je huisdier laten opzetten. Zo blijft hij of zij altijd in huis, hoewel een opgezet dier natuurlijk heel wat anders is dan een levendig kameraadje.
En als je je lieveling nóg dichterbij wilt hebben, is er tegenwoordig zelfs de mogelijkheid een echte diamant te laten maken van de as!

Uitzonderingen
De mogelijkheden die we hierboven beschrijven, gelden alleen voor huisdieren.
Bij grotere dieren of dieren die als vee worden aangemerkt, gelden andere regels. Ze vallen namelijk onder de destructiewet, wat onder andere betekent dat ze niet begraven mogen worden.
Hoewel er veel vraag is naar een speciaal paardencrematorium, zijn initiatieven hiertoe tot nu toe nog niet echt van de grond gekomen. Voorlopig moeten paarden, pony’s, geiten en schapen dus door de destructiedienst worden opgehaald.

Overleg
Als de mogelijkheden nog wat onduidelijk zijn, kun je het best contact opnemen met de dierenarts.
Die heeft de nodige ervaring op dit gebied en kan je meer informatie geven of helpen met kiezen.
Maar welke keuze je ook maakt, het belangrijkste advies dat we kunnen geven: "Doe wat je hart je ingeeft’. Je zult je het prettigst voelen als je afscheid neemt van je dier op een manier die bij hem of haar past.