Schouderkreupelheid

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Oorzaak
Schouderkreupelheid – OCD –  is een aandoening van het gewrichtskraakbeen. Tijdens de groei en rijping van dit kraakbeen treedt een storing op waardoor er eilandjes kraakbeen van een slechte kwaliteit kunnen ontstaan. Deze kunnen geheel of gedeeltelijk loskomen van hun ondergrond, gaan zwerven in het gewricht en kunnen hierdoor kreupelheid veroorzaken.

Voorkomen
OCD komt vooral voor bij jonge honden van de grotere rassen. De honden zijn meestal tussen de 6 maanden en 2 1/2,jaar oud als de ziekte wordt vastgesteld. De ziekte is éen van de belangrijkste oorzaken van kreupelheid bij jonge honden.
Alle gewrichten kunnen aangetast worden, maar schouder, el1eboog, knie en hak worden het vaakst getroffen.

Diagnose
Het eerste verschijnsel is kreupelheid. Soms zijn meerdere gewrichten bij het dier tegelijk aangetast. Het is dan moeilijk om te zien welke poot de meeste problemen geeft.
Bij onderzoek vinden we pijn bij strekken en buigen, overvulling en soms knapt het gewricht tijdens het bewegen.
Op röntgenfoto’s is het losse stuk meestal goed te herkennen, bij twijfel kunnen contrastfoto’s uitkomst bieden. Dan wordt het gewricht ingespoten met een contrastvloeistof waardoor oneffenheden in het kraakbeen beter zichtbaar worden.

Behandeling
Bij jonge honden waar de stukjes nog niet los liggen kan rust en een aangepast dieet soms tot genezing leiden. Dieren die langer dan 6 weken kreupel lopen, of waarbij losse stukken op foto’s gevonden zijn moeten worden geopereerd.
Bij de operatie worden de losse stukken en slechte plekken kraakbeen verwijderd en het gewricht weer zo glad mogelijk gemaakt.
De vooruitzichten na de operatie hangen af van de ernst ~t~n hot letsel en van het gewricht dat is aangetast. OCD in de schouder heeft goede vooruitzichten. 0CD in de hak leidt meestal tot permanente problemen.

Erfelijkheid
OCD komt bij sommige rassen meer voor dan bij andere en binnen die rassen vaker in bepaalde lijnen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de ziekte erfelijk is. Dit betekent dat dieren met 0CD voor de fok uitgesloten zouden moeten worden.

Preventie
Naast erfelijke factoren speelt ook de voeding een rol bij het ontstaan van 0CD. Met name overvoeren en een hoge (extra) kalkgift kan bij dieren die er toch al aanleg voor hebben de problemen verergeren. Neem daarom contact op met uw dierenarts of de leverancier van uw voer voor een zo goed mogelijk voedingsadvies.

Succes!!