Teken

door Herman Aa

TeekCare boek – zie pagina boeken

Honden en katten worden ook door volwassen teken gestoken/gebeten, maar veel vaker door de eerste en tweede jaars teekjes – de nymfen – die veel kleiner zijn.
Teken wachten hun gastheren op hangend aan twijgjes en grashalmen of hoge planten. Tijdens droge perioden hebben ze een tekort aan water en kruipen in de bodem om vocht op te nemen. Ze houden dan ook van een terreintype met een vochtige strooisellaag.

Teken zijn vooral actief in voor- en najaar
Het duurt een tijdje voordat een teek zich heeft vastgezet, dit doen ze met behulp van een cementlaagje. De zuigsnuit werkt zich daarbij diep in de huid en 8-10 uur daarna wordt speeksel van de teek in de wond en dus in het bloed gespoten.
Wanneer een teek vóór die tijd wordt verwijderd kan er geen probleem ontstaan.
Het verwijderen gaat het beste met de tekenverwijderaar, waarbij de kop niet kan blijven zitten en dus geen ontsteking kan veroorzaken. Bewaar de teek in de kleine canule geleverd bij de tekentest of in een zakje.

Teken nooit verwijderen door het gebruik van alcohol etc. want dan raken ze ‘in de stress’ en zullen dan de eventueel besmette maaginhoud met de gevaarlijke stoffen in de wond spuiten!

Er is voor hond en kat een preventieve injectie tegen de tekenziekte Babesiosis (hoge koorts, donkere urine). Dit kwam aanvankelijk alleen voor in het Middellandse Zeegebied maar trekt inmiddels steeds hogerop naar het Noorden en is ook in ons land al gezien en vastgesteld.

Preventief tegen de teek:
De Scalibor anti-tekenband (ook tegen de zandvliegjes die Leishmania overbrengen), Vectra 3D en NexGard voor de hond en Broadline voor de kat

Ziekten door teken overgebracht:
Teken brengen bij de hond Babesia (bloedwateren, rode urine) en de ziekte van Lyme over.

Behandeling:

Antibiotica gedurende 4 weken in acute stadium (doxycycline) door de dierenarts voor te schrijven.
Belangrijk is om teken zo snel mogelijk te verwijderen na een beet.
Een rode vlek zoals in 30% van de gevallen bij de mens is niet aanwezig bij hond en kat. Wel een ontstoken plek, sloom, soms zie je ze sterk vermageren, rode/donkere urine, kreupelen.

BELANGRIJK: TEST en BEWAAR de TEEK!
* BEWAAR DE TEEK VOOR ONDERZOEK – ook bij uzelf en bewaar hem ook na het testen – alleen dan is de veroorzaker van de ziekte van Lyme – de bacterie Borrelia Burgdorferi – gemakkelijk met de TeekCare®Tekentest of door het TEEK-CARE®LAB met de DNA/PCR tekentest te stellen.