Voedselallergie

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Allergie en voedselintolerantie
Voedselallergieën en -intolerantie kunnen braken of diarree, huidirritatie, een slechte vachtconditie en/of haarverlies bij de hond of kat veroorzaken.
Heeft je huisdier één of meer van deze symptomen, dan zal de dierenarts een allergie vermoeden en of een allergische reactie voor het voer dat het dier krijgt.
Ingrediënten in diervoeders die de hond of kat niet kan verdragen kunnen dan ook een groot aantal verschillende negatieve reacties veroorzaken.
Allergie en voedselintolerantie wordt ook  wel ‘een negatieve reactie op voedsel’ genoemd en kan blijvende problemen met de huid en het spijsverteringskanaal tot gevolg hebben.
Veel oorzaken voor voedselallergieën bij de hond of kat zijn mogelijk.
Enkele ingrediënten die de meest voorkomende problemen veroorzaken, worden meestal aangetroffen in de dagelijkse dierenvoeders.

  • Bij honden zijn de meest voorkomende oorzaken van negatieve reacties: rundvlees, zuivelproducten, granen, kip en varkensvlees.
  • Bij katten zijn de meest voorkomende oorzaken van negatieve reacties: rundvlees, zuivelproducten, vis, granen en kip. 

    Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat een dier een allergische reactie op een specifieke voeding ontwikkelt. Als zich eenmaal een negatieve reactie op een bepaald ingrediënt voordoet, zal de patiënt echter bijna altijd allergisch zijn voor die voedingsbron.
    Omdat allergische reacties op voedsel meestal worden geassocieerd met eiwitbronnen, is het mogelijk dat je de hond of  kat een eiwitbron moet geven die hij nog niet eerder heeft gekregen.
    Tot de meest gebruikte ‘nieuwe eiwitten‘ (nieuw omdat het dier ze waarschijnlijk nog niet eerder heeft gegeten) behoren ei, eend, zalm, lam en witvis.In bepaalde gevallen kan door een eliminatieproces ontdekt worden dat de hond of kat allergisch is voor al deze eiwitbronnen. Hiervoor heeft de dierenarts voeding met speciale afgebroken eiwitten (specifieke anti-allergische dieetvoeders) in huis.


Advies: Ga direct naar de dierenarts als de kat symptomen van voedselallergie of voedselintolerantie vertoont.