door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl
Huisdieren genieten NIET van een knallend Nieuwjaar
Ook deze jaarwisseling eindigt ongetwijfeld knallend, maar veel van onze huisdieren raken in paniek door het vuurwerk. Waarschijnlijk associëren onze honden en katten dit geknal met onweer en bliksem.
Huisdieren reageren daar zeer wisselend op, maar bij de zenuwachtige honden zien we de meeste reacties. Soms heftig blaffen, janken of paniek, maar vaak ook wegkruipend onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis.
De meeste jachthonden zijn gefokt om te reageren op het schot van de jager, dus bij deze dieren speelt een erfelijke factor mee.
Bij huiskatten moet je veel beter kijken om de schrikreacties waar te nemen, maar veel katten raken ‘op de vlucht’ tijdens het vuurwerk en worden daarna maar al te vaak als vermist opgegeven. Dus als het even kan – chippen!
Enkele tips voor uw huisdier en vuurwerk:
Als een hond angstig reageert op vuurwerk, moet je het dier zoveel mogelijk negeren. Door aandacht te geven, beloon je als het ware het angstige gedrag op het geknal. De volgende keer zal de hond bij angstig gedrag weer om die aandacht vragen, daarom doe je als baas – de roedelleider – alsof het knallen en flitsen heel normaal is of gewoon niet bestaat (d.w.z. niet straffen en ook niet belonen).
Hond – op zijn eigen vertrouwde plaats laten liggen en rond oud en nieuw alleen maar aangelijnd uitlaten
Kat – altijd binnenhouden op oudejaarsdag en bij voorkeur opsluiten in een klein kamertje waar hij vertrouwd is of in een afgesloten hokje in een bekende grotere omgeving
Licht – aanlaten, gordijnen en ramen dicht in de kamer waar het huisdier is.
Radio of tv – kunnen ook aan (mits daar geen geknal op is)
Vogels – doek over de kooi hangen (gaan vaak slapen of houden zich rustig in het donker)
Bij katten – toedienen van feromonen via een verdamper in de ruimte waar ze zijn – feromon = stof die de kat afgeeft met het kopjes geven. De kat gaat zich daardoor op zijn “gemak voelen”.
Honden die erg paniekerig zijn kunnen ook wel kalmerende tabletjes (Calmivet, Vetranquil) bij de dierenarts worden gehaald. Maar vaak versterken dit soort middelen het lawaai en worden ze er alleen maar slap en slaperig van!!
Laat uw dierenarts de werking goed uitleggen en niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad “anti-vuurwerkpillen” bij de dierenarts is soms beperkt.
Beter is ook voor de hond een feromonenpreparaat als verdamper en/of de Adaptilband als halsband!!
De feromonen zorgen dat ze rustig worden en niet slap en slaperig! Het kan eventueel gebruikt worden naast een natuurlijk preparaat als PuurRust en/of PhytonicsStrezz.
Bij paarden is het belangrijk er voor te zorgen dat ze niet in paniek raken en zichzelf of anderen verwonden: er zijn rustigmakers bij de dierenarts verkrijgbaar, die enkele uren lang werken – bespreek de toedieningswijze en dosering met je dierenarts. Ook is het belangrijk om een licht in de stal te laten branden – zien ze de flitsen van het vuurwerk minder en bij sommige dieren is een radio op discosterkte een oplossing!
Zout:
Wanneer er weer volop met zout gestrooid wordt, willen we u er op wijzen dat dit zout vaak voor problemen zorgt in de vorm van ontstoken voetzolen en/of tussenteenhuid bij hond en kat.
Het is verstandig wanneer een hond of kat na een “zoutwandeling” thuiskomt, even de voetjes te wassen met ruim water en daarna goed afdrogen: dit bespaart ze een hoop ellende.
Vooral wanneer er al irritatieplekken of wondjes aanwezig zijn is het verstandig de voetjes onmiddellijk te wassen, maar dan in water aangelengd met een biologisch wasmiddel. Ga bij onvoldoende effect even langs de dierenarts en vraag om een beschermende en helende zalf op honingbasis (Dermiel®) eventueel met een prikkelremmende spray als Prednocutin Forte®.
Ook is het verstandig vóór de wandeling de voetzooltjes te beschermen met speciale sokken of de beschermende zalf.
Wij wensen u een gezond en veilig Nieuwjaar!
Dier Zoek? Ga naar www.chipnummer.nl