HOND MEE

Hond mee?
Wij nemen de hond mee als we voor een weekje naar ons vakantiehuis afreizen. Zijn er nog speciale dingen waarop we moeten letten?
C. te Den Haag

Uw huisdier moet in de auto een plek krijgen die niet alleen voldoende ruimte biedt, maar ook zo veilig mogelijk is bij een eventuele noodstop.

Sommige dieren hebben last van wagenziekte, maar daar kunnen medicijnen voor worden gebruikt of de antistressband met feromonen – zie de WebWinkel – verkrijgbaar bij dierenarts en dierenspeciaalzaak.

In een kleine ruimte zoals een auto kunnen honden en katten relatief snel oververhit raken, wat fatale gevolgen kan hebben. Zorg voor voldoende ventilatie en laat huisdieren nooit alleen in de auto achter, ook niet als het voor u niet zulk warm weer lijkt te zijn.

Vraag uw dierenarts (of zoek het op via www.knmvd.nl) of het dier in het land waar u uw tweede huis hebt, vaccinaties nodig heeft. In sommige EU-landen is het verplicht om minimaal dertig dagen voor vertrek een inenting te laten geven tegen hondsdolheid (rabiës) en/of moeten ze een chip en een Europees dierenpaspoort hebben met gezondheidsverklaring en soms andere injecties.

Pas op voor teken en zandvliegen. Hiervoor bestaan goede antitekenbanden en druppels.

ls uw hond of kat bepaalde medicijnen of dieetvoedsel nodig heeft, vergeet dan niet daar voldoende voorraad van mee te nemen. Het is lang niet altijd zeker dat dierenartsen elders over dezelfde producten beschikken. Houd ook rekening met de bewaarmogelijkheden.

Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl