Horzellarven bij paarden

Horzellarven bij paarden

Hoe besmetting voorkomen?
In tegenstelling tot de meeste andere soorten maagdarmwormen, vindt besmetting met de horzellarf niet plaats via mest, maar via de horzelvlieg.
De horzel is een bruine vlieg van ongeveer 2 cm lang met gestreepte vleugels.
De vlieg leeft slechts enkele dagen en heeft maar één levensdoel; ze wil zich voortplanten door haar honderden eitjes kwijt te raken op de haren van het paard (bij voorkeur op de benen en rond de mond).
Horzels kunnen zich in hun korte bestaan niet voeden en ze steken daarom niet!

De levenscyclus
De vrouwtjesvlieg legt haar kleverige eitjes op de haren van het paard.
Na 5-10 dagen wordt in het ei een larve gevormd.
De larven veroorzaken jeuk, waardoor het paard op die plaatsen gaat bijten en likken.
Hierdoor komen de larven in de mondholte, waar ze onder het slijmvlies kruipen en in ongeveer een maand naar de achterkant van de tong trekken.
De larven worden dan doorgeslikt om vervolgens gedurende ca 10 maanden in de maag en of darmen van een paard te verblijven.
De paardenmaag kan soms honderden larven bevatten.
Vanaf het voorjaar laten de larven het maagdarm slijmvlies los en komen met de mest mee naar buiten .
Hier ontwikkelen ze zich in drie tot 6 weken tot volwassen vlieg.
De eerste vliegen zijn er al vanaf mei, maar de meeste komen uit in augustus en september.

Schade aan de maagwand
Tijdens hun verblijf in de maag en of de darmen nestelen de larven zich in het slijmvlies en voeden zich met slijm. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de werking van de maag en of darmen en uiteindelijk lijden tot onder andere groeivertraging, koliek , en slechte conditie en een verminderde weerstand.

Bestrijding met wormpasta
Door in het najaar (eind oktober) een wormpasta te geven op basis van ivermectine worden alle fase van de horzellarf gedood.
Het beste moment is het moment van opstallen;
horzels leggen hun eitjes namelijk alleen in de open lucht.
Ter gelijke tijd moet u dan alle eitjes van het lichaam van het paard verwijdere.
Als u er niet zeker van bent dat u alle eitjes heeft kunnen verwijderen en of bij paarden die overdag nog buiten komen, is het raadzaam de behandeling 6 weken later te herhalen.
Met deze dubbele behandeling kunt u er absoluut zeker van zijn dat deze parasiet niet in het lichaam van uw paard leeft!
Een wormpasta op basis van de werkzame stof ivermectine is aan te raden, zoals Eqvalan of Furexel. Naast de horzellarf, doodt ivermectine tevens alle belangrijke maagdarmwormen (inclusief de veulenworm) en de longworm. Bepaal het gewicht van uw paard zo goed mogelijk en onthoudt dat bij ontwormen onderdosering schadelijker is dan licht overdoseren.
1 Injector is voldoende voor een paard tot 600 kg.
Ook geschikt voor veulens en drachtige merries.