Jeuk, bijten, krabben en nog eens jeuk
Mijn hond heeft ongeveer eenmaal per jaar verschrikkelijke jeuk, vooral op zijn kop, boven zijn ogen en aan zijn snuit.
Er is al eens onderzocht of hij een allergie had.
Misschien een rare vraag, maar ik heb het idee dat ik dezelfde symptomen heb.
Ik heb ook last van jeukende ogen, jeuk op mijn handen en hals.
Precies de plekken waar ik met mijn hond in contact kom.
Bestaat er een bacterie of mijt die van hond op mens kan overspringen of andersom?
W. Lems
MIJTEN
Er zijn bepaalde huidmijtsoorten die van dier op mens overgaan en wel de Cheyletiella parasitivorax, die regelmatig over het hoofd wordt gezien door huisarts/dermatoloog.
Door een injectie met Ivomec en middelen als Stronghold is uw huisdier er tegenwoordig snel vanaf.
Voor uzelf bestaan er goede zalven.
Huidmijten zijn niet met het blote oog zichtbaar.
Ze leven op of in de huid en bewegen en graven gangen, waardoor ze jeuk en huidbeschadigingen veroorzaken. De mijten planten zich voort door middel van eitjes leggen in én op de huid. Besmetting vindt met name plaats door direct contact, sommige mijten besmetten uw huis zodat elke hond of kat in het huishouden besmet raakt.
Ze veroorzaken jeuk, irritatie en puistjes.
Cheyletiella-mijten kunnen ook de mens besmetten, wat zich uit in lichte jeuk en rode vlekjes op met name de armen.
Als er het vermoeden is dat uw huisdier last heeft van de Cheyletiella-mijt, dan wordt dat met een oppervlakkig huidmonster onderzocht: door middel van plakband, stofzuigermethode of door een druppeltje olie op de huid aan te brengen en vervolgens weer af te krabben wordt de oppervlakte van de huid onder de microscoop bekeken.
ALLERGIE ??
Inleiding
Een allergie of overgevoeligheidsreactie is een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij onze huisdieren. We zien hierbij af en toe een beetje tot enorme jeuk waarbij ze onophoudelijk bijten, likken en krabben, soms tot bloedens toe.
Oorzaak
De problemen worden veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens, ook hier is nl. sprake van een allergische reactie op huisstof, graszaad en dergelijke.
Bij honden blijken huisstof, huisstofmijten, huidschilfers van de mens en de kat en het speeksel van de vlo meestal de boosdoener.
Ook van voedsel wordt wel gezegd dat het allergieën zou opwekken maar uit onderzoek blijkt dat toch maar een klein deel van de overgevoeligheidsreacties veroorzaakt wordt door de voeding. Ook de anaalklierontsteking speelt een grote rol in het veroorzaken van allerlei huidreacties. Het ontstoken materiaal uit de anaalzak komt uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Dit is te vergelijken met de huidreacties bij nierpatiënten en patiënten met b.v. een baarmoederontsteking.
Werking
Wanneer een dier in contact komt met een stof die niet in zijn lichaam thuishoort, reageert hij hierop met een afweerreactie. Bij een allergische reactie gebeurt dit ook, maar dan overdreven. Er is dus sprake van een soort paniekreactie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk, maar de gevolgen zijn maar al te goed zichtbaar: jeuk !!
Verschijnselen
Het meest opvallende verschijnsel is jeuk. Terwijl dieren met vlooien en anaalklierontstekingen vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, zie je nu vooral jeuk aan kop, oorschelpen, poten en buik. De dieren likken en knagen aan hun poten en tenen, schuren met hun kop over de grond en krabben aan buik en oren.
De huid kan door de voortdurende irritatie zwart worden door pigmentvorming en er zitten soms kleine puistjes op, die later openbarsten en korstjes vormen.
Voorkomen
Allergieën komen voor bij alle rassen, maar bij sommige rassen zien we duidelijk meer problemen dan bij andere. Voorbeelden zijn Golden Retrievers, Terriërs en Poedels.
Diagnose
De meeste dieren met.jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijven vlooien en anaalklierontstekingen. Ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien bestaan er ziekten van de huid zelf.
Om vast te stellen of een dier allergisch is, is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten. Om een voedselallergie uit te sluiten, kunnen we het dier gedurende zes weken dieetvoeding geven. Is er een verbetering zichtbaar, is een voedselallergie waarschijnlijk. Hiernaast kunnen we bij honden, net als bij mensen, een allergietest doen.
De allergietest
We scheren een stukje huid kaal en spuiten hier een aantal stoffen in waarvan bekend is dat ze vaak problemen geven. Na een bepaalde tijd kunnen we de test aflezen. Op deze wijze proberen we te ontdekken of een dier allergisch is en ook waarvoor.
Behandeling
Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier allergisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen.
Met medicijnen is het goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Het is echter niet altijd zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang af en toe medicijnen nodig hebben.
Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren We moeten dan eerst weten waardoor de allergie wordt veroorzaakt (allergietest) daarna wordt de patiënt gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. Hierbij is de kans op succes ongeveer 65%. Slaagt deze methode dan is het dier meestal voor lange tijd van zijn probleem verlost. Soms is het nodig om de behandeling op een later tijdstip te herhalen.
Heeft het dier een voedselallergie, dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. De simpelste oplossing is een speciaal dieetvoer te geven.
Honden en katten met anaalklierproblemen kunnen geholpen worden d.m.v. een operatie, waarbij de anaalzakjes worden verwijderd. Ook kunnen ze uitgedrukt of gespoeld worden maar dan komen de klachten terug omdat het spiertje rondom het anaalzakje niet goed functioneert. Anaalklieren zijn alleen nodig in de natuur, om het territorium van hond of kat af te zetten. In de huidige maatschappij kunnen ze rustig zonder. Na een operatie zijn de honden en katten gemakkelijker te behandelen voor allerlei allergieën en huidaandoeningen, omdat de anaalklierontsteking vaak de onderliggende oorzaak is.
Erfelijkheid
Uit het feit dat bepaalde rassen duidelijk meer problemen hebben, mogen we aannemen dat het in zekere mate erfelijk bepaald is. Inmiddels is ook gebleken dat sommige lijnen binnen een ras meer problemen hebben. Het is raadzaam terughoudend te zijn bij fokken met allergische dieren.
Samenvatting
Huidklachten zijn een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Allergieën zijn niet de belangrijkste reden hiervoor, maar geven wel langdurige klachten. Ieder dier dat verdacht wordt van een allergie, dient goed onderzocht te worden om andere oorzaken uit te sluiten. Is eenmaal vastgesteld dat een dier allergisch is dan zijn er verschillende behandelingswijzen mogelijk. Wel moeten we ons realiseren dat het vaak levenslang een probleem voor het dier en zijn baas blijft.
Herman Aa – www.dierenadviesonline.nl