Huisdier van pup tot graf

Bestellen via de Webwinkel®
Klik hier >> N
aar de Webwinkel®

door Patrick van Weerdenburg

Het schrijven zat Herman Aa, dierenarts werkzaam in de praktijk in Deventer en Gorssel en als zodanig verbonden aan deze krant, al van jongs af in het bloed. Tijdens zijn studie diergeneeskunde in 1963 begon hij met het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens die hij ooit hoopte te gebruiken voor een honden- en kattenboek. Het resulteerde in een afstudeerproject over katten.
In 1974 maakte hij er een boekje van: ’Hoera! Wij hebben een poes’, een jaar later gevolgd door ’Hoera! Wij hebben een hond’, met een gezamenlijke oplage van liefst 70.000 stuks.

„In de loop van de jaren heb ik beide boeken herschreven, verbeterd, aangevuld en leuk opgesmukt met verhalen en anekdotes die ik met onze eigen dieren heb meegemaakt. Met de kennis en ervaring van 35 praktijkjaren in de kleine huisdieren, mijn ervaringen met de websites www.dierenadviesonline.nl en onder meer de rubriek in De Telegraaf op Zondag, heb ik er uiteindelijk twee mooie complete handboeken van kunnen maken voor liefhebbers van honden en katten”, vertel Herman Aa trots.
„’Hoera, wij hebben een kat!’ en ’Hoera, we hebben een hond!’ zijn boeken geworden van kitten en pup tot helemaal het einde: ziekten, verpleging, stervensbegeleiding, euthanasie en overlijden. De opvoedkunde, de voeding, de ziekten die katten en honden kunnen krijgen, aan alles wordt ruim aandacht besteed.”
„Een dierenarts legt een en ander even snel in twee minuten uit. Met deze handboeken kun je je uitgebreid verder informeren. Ik heb jarenlang dierenvragen beantwoord, onder meer voor deze krant, voor mijn websites, maar ook voor andere dierenartsen.
Verder beschrijf ik wanneer je bijvoorbeeld moet ontwormen, welke vaccinaties nodig zijn, wanneer een uitgebreid onderzoek gedaan zou moeten worden en wat dan de mogelijkheden zijn. Maar ook over het vroegtijdig onderkennen van haarbalopstipaties, anaalklierproblemen, een allergie of hormonale klachten, blaas- en/of nierproblemen, maar ook schildklieraandoeningen en andere kattenkwalen. Maar ook over stervensbegeleiding.
Wanneer moet ik nu wel en wanneer niet een kat of hond laten inslapen. Dat zijn allemaal wat minder prettige zaken maar daar krijgen veel katten- en hondenbezitters uiteindelijk toch bijna altijd wel mee te maken.”
Maar ook waar je allemaal op moet letten en rekening mee moet houden wanneer je overweegt een pup of een kitten in huis te halen. „Veel mensen beseffen niet dat een hondje bijvoorbeeld het eerste jaar alleen maar bijt. Ook in de kinderen dus.
Omdat het beestje tijdens de groei veel pijn aan zijn tandjes heeft. Dat is heel moeilijk af te leren. Sommige mensen worden daar gek van. Die hondjes maken dan geen onderscheid tussen een schoen en een bot.
Dan denken mensen: ik geef hem een oude slof en dan is het wel goed. Maar dat kost je vervolgens ook je beste sloffen en schoenen.
Verder staan er in de boeken tips over zindelijkheid, krolsheid, dierenverzekeringen, chippen, wagenziekte en hoe je de dieren kunt kalmeren bij bijvoorbeeld vuurwerk tijdens de jaarovergang”, zegt Aa, die vertelt in het dierenvak ’gerold’ te zijn.
„Mijn vader is ooit het bedrijf Beaphar begonnen. Daar verkopen ze verzorgingsartikelen, geneesmiddelen, kalk- en vitaminepreparaten voor dieren. Shampoos tegen vlooien en teken en antistressbandjes voor honden en katten en dat soort spullen. Dus aan de keukentafel ging het alleen maar over huisdieren en allerlei producten die daarmee te maken hadden.
Ik voelde er niks voor om het bedrijf over te nemen. Dat deed mijn broer Henk.
Mijn voorkeur ging uit naar diergeneeskunde.”

Herman heeft de smaak van het schrijven ondanks zijn drukke dierenartspraktijk te pakken.
„Samen met dierenarts Peter Klaver gaan we nog een aantal boeken maken over de diverse kleine huisdieren, zoals de cavia, konijn, fret en de rat. En er komen vast nog enkele bij over de muis, hamster, degu, groene leguaan, chinchilla en de koikarper.”

Te bestellen via de Webwinkel® van Dierenartsonline , via de boekhandel, de Welkoop, de Boerenbond en dierenspeciaalzaak:
Hoera Wij hebben een hond! ISBN – 978 – 90 – 814060 – 1 – 7
Hoera Wij hebben een kat! ISBN – 978 – 90 – 814060 – 2 – 4