dierennieuwsonline

< HOERA HOND en KAT!!

Niet alleen maar chippen!!

Chippen voor honden is verplicht


Chip tussen de rijstekorrels

Klopt het dat ik verplicht ben mijn hond te laten chippen door de dierenarts? Wat schiet ik daar eigenlijk mee op, is hij dan meteen overal herkenbaar?
Mevr. Achterbark - Utrecht

In 2012 is  de identificatie- en registratieverplichting in voor honden vanaf pup ingegaan.
Voor de kat niet, maar het wordt sterk aangeraden.

Voor rashonden en dieren die meegaan naar het buitenland is chippen al langer verplicht. De eigenaar of fokker moet de chip laten plaatsen door een deskundige van de Raad van Beheer of door de dierenarts.

Belangrijk om te weten:
Met alleen een chip bent u er nog niet! Zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend. Ook de Raad van Beheer stelt de stamboomgegevens niet voor derden beschikbaar.

De chip wordt altijd in de nek boven de schouderbladen aangebracht.
Een chipreader, die dierenartsen, -ambulances en -asiels hebben, kan het unieke nummer uitlezen. 
Zie www.dierenvermistonline.nl en www.ndg.nl om in de databanken te kunnen zoeken wie de eigenaar is. Dat lukt mits die zich heeft geregistreerd én eraan gedacht heeft zijn gegevens bij te werken, bijvoorbeeld na verhuizing.

Meer dan 40 procent van alle honden- en kattenbezitters zijn niet op de hoogte en denken dat het dier na het chippen automatisch geregistreerd staat, wat dus niet het geval is.
Ook menen zij ten onrechte dat het registratiebewijs van de chipdatabank tevens geldt als eigendomsbewijs.  
De prijs van chippen varieert van 25 tot 65 euro, afhankelijk van de dierenarts en bijvoorbeeld of uw dier al een erkend dierenpaspoort heeft (€ 7,50).
Soms zijn er speciale acties, zie www.chipjedier.nl of vraag de dierenarts of dierenbescherming.

Voor eigenaren van andere dieren, zoals bijvoorbeeld papegaaien en koikarpers, is het interessant te weten dat ook die kunnen worden gechipt en geregistreerd.

Herman Aa,
dierenarts Wat Wilt U Weten