dierennieuwsonline

< HEUPDYSPLASIE bij de HOND

Marterhond rukt op in Nederland

De marterhond rukt op in ons land.


foto Aqua Zoo Friesland

De marterhond rukt op in ons land.

Het wasbeerachtige dier – evenals de vos verwant aan de hond – dat in het oosten van Europa veel voorkomt, wordt nu ook in ons land vaker gezien.

De laatste jaren was het aantal meldingen sporadisch, maar vooral uit het noordoosten van het land komen nu meer getuigenissen binnen van onder meer natuurbeheerders die het beestje in het wild hebben gezien. Deze week kwam zelfs een nieuwe dubbele melding uit Oost-Groningen, waar een exemplaar is doodgereden en een ander is gespot.

In Rusland werden ze ooit als pelsdier uitgezet. In Duitsland zijn er inmiddels honderdduizenden van. Marterhonden zijn kleiner dan vossen en slanker dan wasberen, waar ze uiterlijk veel van weg hebben. Aike Hesse van wildbeheereenheid Westerwolde (Oost-Groningen) heeft bij Bourtange met eigen ogen het doodgereden exemplaar gezien. ,,Dat kan een bedreiging worden voor de vos, want marterhonden vermeerderen zich razendsnel. Ze werpen wel vijftien tot negentien jongen”, weet hij. ,,Ze trekken onze kant op”, weet een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). Natuurbeheerders mogen de dieren afschieten maar alleen als ze een plaag vormen, aldus het ministerie van LNV (Natuur).