dierennieuwsonline

< HELPTHEM HELPT DE SPAANSE HONDEN IN NOOD

Hondenfokker krijgt keurmerk

Het logo van het nieuwe keurmerk voor hondenfokkers.


• Het logo van het nieuwe keurmerk voor hondenfokkers.

Amsterdam, 19-12-2007 de Telegraaf

Nederlandse fokkers van rashonden krijgen vanaf volgend jaar een speciaal en onder strenge voorwaarden toegekend keurmerk.

Daarmee moet in de toekomst voorkomen worden dat er met honden met ernstige erfelijke gebreken of andere ziekten gewoon wordt gefokt.
Volgens de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, die 150 rashondenverenigingen vertegenwoordigt, moet het keurmerk zo een eind maken aan het negatieve en verwarrende imago van de rashondenfokkerij, waarbij broodfokkers en serieuze rashondenfokkers vaak over een kam worden geschoren.
,,De reputatie van de branche staat al jaren onder druk. Honden zijn vaak in het nieuws, maar veelal negatief. Bovendien zorgt de verkoop van zieke pups voor veel verdriet en extra kosten”, aldus de belangenorganisatie.

De Raad van Beheer denkt dat het speciale logo een belangrijke stap is om de reputatie van de rashondenfokkerij te verbeteren.


,,Nieuwe eigenaren kunnen nu immers niet aan de buitenkant zien of alles in orde is, maar dat verandert omdat aan het keurmerk strikte regels verbonden zulen zijn.” Zo moet de fokker onder meer alle ouderhonden testen op erfelijke gebreken en een verplichte cursus volgen, terwijl voortaan welzijnseisen en andere strikte voorwaarden worden gesteld aan de moederhond en bij de opfok en aflevering van de pups.