verhalenen..... ?

TEKENZIEKTE
Tekenbeten bij mens en dier

Teken - het wordt ieder jaar alleen maar erger - dus opgepast.
Er zijn inmiddels in Nederland meerdere honden overleden of blijvend kreupel aan de door teken overgebrachte ziekteverwekkers.
Dus daar worden we niet vrolijk van!
Het is verstandig altijd een tekenpen mee te nemen, zodat de teek direct verwijderd kan worden. Het mooiste is de tekenlasso die een lusje heeft waarmee je de teek – groot of klein - sowieso de nek omdraait!
Wanneer een teek binnen 8-10 uur eruit gehaald wordt kan er niets gebeuren.
Nooit de teek vooraf verdoven of ontsmetten want dan 'breekt de hel los!' en gooit ie in een shockreactie alle ellende uit zijn lijf in uw lijf of in dat van uw huisdier en dat is niet de bedoeling.

En dan: 'Bewaar en Test de teek"
Zie voor meer informatie ook www.teek-care.nl.

Nooit een teek gezien en plotseling een grote ronde rode vlek? Naar de dokter ermee, die zal onmiddellijk een lange kuur van 4-6 weken Doxycycline voorschrijven, al dan niet na bloedonderzoek om de antistoffen aan te kunnen tonen.
Bij uw huisdier is het risico dat de hier voorkomende teek - die bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaakt - dat ook bij de hond kan veroorzaken.
Alleen teken uit het buitenland bevatten soms de dodelijke ziekteverwekker - de Babesia canis - die Babesios kan veroorzaken.
De dierenarts heeft een goede preventieve band en druppel tegen teken voor hond en kat.
En voor uzelf: goede beschermende kleding in de bossen en goed (laten) controleren iedere dag, ook in uw wilde haardos!!
Terug naar overzicht dierenvragen