verhalenen..... ?

TIJGERS en KATTEN
TIJGERS en KATTEN

In een kort tijdsbestek zijn 3  tijgers in een dierentuin overleden.

Hoe kan dat?
Wat zou de oorzaak kunnen zijn?
Gelukkig worden ze grondig nagekeken op de Universiteit in Utrecht en horen we er binnenkort meer van.
Het zijn katachtigen en bij hun neven en nichten zie ik de laatste jaren steeds meer problemen door obstipaties - verstoppingen dus - zowel problemen in de darmen als in de blaas; vroeger noemden we dat ‘haarballen’ die obstipaties in de darm en hoopten dat ze altijd uitgebraakt zouden worden, maar helaas gebeurt dat niet altijd en glijden ze de darm in.
Het lijkt erop dat het darmvolume vaak niet voldoende is gevuld of dat er teveel vocht uit wordt onttrokken door de moderne voeders of de darmen moeten te hard werken door bepaalde substanties lijkt het.
De darm verkrampt en dan kan de steeds harder wordende ontlasting niet meer voor of achteruit.
De kat begint krampachtig te persen en probeert het geheel uit te braken, maar er komt niets.
Je merkt het bij het oppakken, bij het telkens naar de bak gaan, niet willen eten of juist veel, maar toch mager worden en soms zijn ze gewoon sloom.
 
Door al het gedruk en gepers wordt er ook op de blaas geperst zonder verdere reden en daar komt vaak een ontsteking van en soms bij een overvulde blaas ook teveel druk op de nieren en daar kunnen ze zelfs blijvende schade van oplopen.
Als er goed wordt ingegrepen met hulp van ontspanners, ontstekingsremmers en/of laxeermiddelen - en wel voor meerdere weken - kan het allemaal goed aflopen.

Zouden de tijgers aan zoiets – in oorsprong dus simpel - overleden kunnen zijn?
Terug naar overzicht dierenvragen