dierenvragen

VERKNAL HET NIET VOOR DE DIEREN!!


Veel dieren worden panisch van vuurwerkWat kunnen we doen om de oudejaarsavond voor onze huisdieren met zo min mogelijk stress te laten verlopen?

Voor honden die erg paniekerig zijn, kunnen kalmerende tabletjes (Alprozalam en Diazepam ea.), de DAP-halsband met feromonen of de DAP-verdamper bij de dierenarts worden gehaald. Niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad kan beperkt zijn. Laat de dierenarts de werking goed uitleggen.
Als de hond angstig op vuurwerk reageert: zoveel mogelijk negeren. Doe alsof het knallen en flitsen heel normaal is.

Bij huiskatten zijn schrikreacties minder duidelijk waarneembaar. Nogal wat katten raken op de vlucht tijdens vuurwerk. Ze moeten op oudejaarsdag altijd worden binnengehouden, bij voorkeur opgesloten in een klein kamertje waar het vertrouwd is of in een afgesloten kooitje in een bekende grotere ruimte.
Bij katten kan ’Feliway’ worden gebruikt. Dit middel bevat ook specifieke feromonen, een stof die de kat afgeeft met het kopjes geven. Het beestje gaat zich daardoor op zijn gemak voelen.

Voor paarden laat u in de stal een licht branden. Dan ziet het paard de flitsen van het vuurwerk minder. Bij sommige is zelfs een radio op discosterkte een oplossing. Vooral paarden moeten kalm worden gehouden, zodat ze niet in paniek raken en zichzelf en andere dieren verwonden. Ook voor hen heeft de dierenarts rustgevende middeltjes.

Bij vogels een doek over de kooi hangen, dan wordt het donker en gaan ze slapen.


TIPS
* Laat honden op oudejaarsavond niet te laat uit!
* Doe ze een halsband met telefoonnummer om
* Honden aangelijnd houden, zo voorkom je wegvluchten
* Ontloop groepjes mensen die mogelijk vuurwerk bij zich hebben
* Dieren zo veel mogelijk binnenhouden, ramen en gordijnen sluiten, radio en tv aan
* Dieren die niet bang zijn, moet u nooit bij beesten zetten die wél bang zijn, dan worden ze van de weeromstuit ook angstig
* Laat dieren niet alleen, blijf thuis en blijf rustig.


Herman Aa dierenarts Watwiltuweten@telegraaf.nl
Terug naar overzicht dierenvragen