Jeuk bij hond na strandloop

Ik ga wel eens wandelen met mijn hond langs het strand en dan heeft hij na afloop veel jeuk, waardoor hij gaat krabben, likken en bijten.
Hoe kan dit?
J. Simons

Een allergie of overgevoeligheidsreactie is een belangrijke oorzaak van jeuk- en huidklachten. De problemen worden veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens; ook dan is sprake van een allergische reactie op huisstof, graszaad en stofjes in en op het strand en zand.
Als een dier in contact komt met een stof die niet in zijn lichaam thuishoort, reageert hij hierop met een afweerreactie. Bij een allergische reactie gebeurt dit ook, maar dan overdreven: een soort paniekreactie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof.
Bij honden blijken huisstof, huisstofmijten, huidschilfers van de mens en de kat en het speeksel van de vlo meestal de boosdoener. De dieren likken en knagen aan hun poten en tenen, schuren met hun kop over de grond en krabben aan buik en oren. De huid kan door de voortdurende irritatie zwart worden door pigmentvorming en er zitten soms kleine puistjes op die later openbarsten en korstjes vormen.
Is eenmaal vastgesteld dat het dier allergisch is, dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Met medicijnen is het goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Dit leidt echter niet altijd tot blijvende genezing.
Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. De dierenarts moet dan eerst weten waardoor de allergie wordt veroorzaakt (test), daarna wordt de ’patiënt’ gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt.
Hierbij is de kans op succes ongeveer 65%. Slaagt deze methode, dan is het dier meestal voor lange tijd van zijn probleem verlost. Soms is het nodig om de behandeling op een later tijdstip te herhalen.
Bij sommige rassen zien we duidelijk meer problemen, zoals golden retrievers, terriërs en poedels.

Herman Aa, dierenarts
watwiltuweten@telegraaf.nl