Katte(n)praat en Hondentaal

Uit Hoera! Wij hebben een HOND!
en Hoera! Wij hebben een KAT!

door Herman Aa dierenarts

Bestellen via de Webwinkel®
Klik hier >> Naar de Webwinkel®

HONDEN
Goed met een hond omgaan, betekent dat we zijn ’taal’ moeten leren ’begrijpen’.
Wanneer een hond imponeert, is het dier hoog opgericht met zijn staart loodrecht omhoog, de oren staan rechtop en naar voren. De ogen zijn wijd geopend. Wanneer hij dreigt, ontstaan er rimpels in het voorhoofd, heeft hij een opgetrokken neus en ontbloot hij de tanden.
Als de oren recht omhoog en naar voren gericht staan, de mondhoeken ver naar achteren getrokken, betekent het dat het dier niet bang is en elk moment tot de aanval kan overgaan. De zwakste onder honden geeft de halsslagader bloot, wat de agressie bij de andere hond blokkeert. De zwakste gaat op de rug liggen als teken van onderdanigheid.
Soms zijn vormen van expressie anatomisch niet mogelijk, want hoe zal een hond met lange flaporen het geheel in de nek leggen of gespitst omhoog houden? Wil je goed met honden omgaan, dan is die kennis van expressie en een scherp waarnemingsvermogen een groot voordeel. Als baasje moet je léren kijken, waardoor het gedrag van je hond voorspelbaarder wordt. Zo leer je uiteindelijk wat de hond ermee bedoelt.

KATTEN
Katten hebben een eigen taal. Het is een hele studie op zich, maar katten hebben een bepaalde manier om hun eigenaar te ’verstaan’. Krijg je een nieuwe kat, dan zal het even duren voordat je zijn tekens leert begrijpen, maar veel van deze tekens zijn voor veel katten gelijk.
Ze spinnen wanneer ze tevreden zijn en ze miauwen wel tegen mensen, maar weer niet tegen hun soortgenoten. Overigens spint een doodzieke kat die zich beroerd voelt ook, maar alleen omdat hij blij is met dat beetje contact met zijn baas.
Gezichtsuitdrukkingen van een kat kunnen plezier, pijn, verachting of angst uitdrukken. De oren naar voren gespitst wil zeggen vreugde en/of verwachting en katten die kwaad zijn, leggen de oren plat tegen hun kop. Ze maken gebruik van hun lichaamsbeheersing, om zich zo beter ’verstaanbaar’ te kunnen maken. Ook hebben ze een enorm vocabulaire van allerlei geluiden, want ze kunnen ook nog blazen, grommen, miauwen, krijsen en schreeuwen.