KONIJN IS KIESKEURIG

Mijn konijn laat steeds dezelfde brokjes in zijn bak liggen.
Kan ik die gewoon weggooien of mist hij dan bepaalde voedingsstoffen?
Ingrid Kramer, Utrecht

In het compleetvoer of gemengd voer voor konijnen zit altijd alles wat goed voor ze is, maar voor bepaald voer hebben ze een speciale voorkeur omdat ze bepaalde dingen gewoon niet lekker vinden, of te hard.
Een paar dingen zijn erg belangrijk:
Een konijn coprophageert, dat wil zeggen dat de ontlasting van ’s nachts (kleinere en zachtere keutels dan de gewone) wordt opgegeten.
Het dier heeft dit nodig, omdat hierdoor naast de vitamine B en K, ook eiwitten worden opgenomen. Deze stoffen worden gevormd in de blinde en dikke darm.

Voeding
Als voeding: gemengd konijnenvoer (pellets – gem. 30 gram per kg lichaamsgewicht – veel konijnen zijn te vet) en altijd hooi.
Daarnaast kunnen de volgende voedselsoorten: als versnapering of kleine aanvulling worden gegeven: groenvoer zoals paardebloemen, gras, groenten en fruit zoals boerenkool, bloemkoolbladen en stronken, wortelen en loof, appel met schil.
Groenten altijd vers en ongekookt geven.
Groenten en fruit altijd eerst wassen en drogen.
Nooit voedsel zo uit de koelkast geven, maar altijd op kamertemperatuur.
Voorzichtig met koolsoorten, sla en klaver, deze kunnen al in zeer kleine hoeveelheden gasvorming in de darmen veroorzaken.
Granen (gerst, haver, tarwe) en oud (droog) bruin brood. Knaaghout, bijv. beukentakjes met blad, wilgentakken of een flink blok hout.

Giftig zijn:
rauwe bonen, kiemende aardappelen, boterbloem, speenkruid, gouden regen, taxus en rododendron.

Een konijn kan zelf geen onderscheid maken tussen giftige en niet-giftige planten.

Drinkwater
Altijd een bakje – maar liever een flesje met drinknippel – vers drinkwater ter beschikking stellen.
Een winterwortel kan ’s winters bij vorst voor enig vocht zorgen. Een konijn van 1 kg drinkt ongeveer 100 ml water per dag, tenzij veel groenvoer gegeven wordt, dan drinken ze zo’n 50 ml/dag.
N.B.
Geen melk geven!!!
Herman Aa

www.dierenadviesonline.nl