Margreet Lockhorst is dierenarts bij de DER, de Dutch Endurance Riders, die langere afstanden te paard afleggen in wedstrijdverband. Onder strenge diergeneeskundige controle van een team van dierenartsen en veterinaire studenten wordt gewaakt over de gezondheid van deze sprotpaarden.
Peesaandoeningen zien we voornamelijk in de voorbenen in het gebied van de pijp. Het betreft meestal de buigpezen, die aan de ¨achterzijde¨ van het been lopen.
De drie buigpezen zijn:
o de oppervlakkige buiger ofwel de kroonbeenbuiger,
o de diepe buiger ofwel de hoefbeenbuiger en
o de diepste buiger is de musculus interosseus.
Een pees is een bundel elastische vezels opgebouwd uit eiwitten, op verschillende plaatsen omgeven door een peesschede gevuld met vloeistof (synovia) als smeermiddel. Acute peesontsteking is een plotselinge overrekking en verscheuring van peesvezels door overbelasting. Dit kan ook veroorzaakt worden door het achterbeen dat de achtervlakte van de pijp van het voorbeen raakt (peesklap). Ook door slijtage (chronische overbelasting) kan een peesontsteking ontstaan, waarbij verscheuring van peesvezeltjes optreedt. Daarbij ontstaan bloedinkjes en vormt zich ontstekingsvocht.
Factoren die van invloed zijn op het ontstaan van peesontsteking zijn:
o lange, weke koten
o hoge snelheden
o zware training
o vermoeidheid
o slecht beslag
o lange tonen en
o zware bodem.
De verschijnselen die in het acute stadium kunnen optreden zijn:
o meer of minder kreupel,
o warme zwelling rond de pees (peesschede),
o pijnlijk bij knijpen in de pees.
De mate van peesbeschadiging kan bekeken worden door middel van een scan (echografie).
De behandeling van plotseling ontstane peesletsels is:
o rust
o afspuiten met koud water of koelen met ¨cold packs¨
o beslag aanpassen door middel van wiggen onder de verzenen.
Behandeling van peesaandoeningen kost veel tijd zonder garantie op succes!! Afhankelijk van de mate van beschadiging kan er meestal na een paar dagen met de revalidatie begonnen worden. Bij revalidatie is het belangrijkste dat er ruim de tijd voor wordt genomen (denk eerder aan kwartalen in plaats van maanden en in ernstige gevallen tot wel een jaar!). De kans op volledig herstel bij chronische peesontsteking is nagenoeg nihil. Er kan functioneel herstel optreden voor beperkt gebruik, dus niet in de sport.
Revalidatie bestaat uit afstappen op harde bodem aan de hand op een verhoogd beslag. In aanvang korte stukjes, meerdere keren per dag wat zeer geleidelijk opgevoerd kan worden. Hierna komt de periode van afstappen onder de man, nog steeds op harde bodem. Zorg ervoor dat een peesontsteking niet chronisch wordt door voldoende lange en goed gedoseerde revalidatie.
Preventie
De preventie van peesletsels bestaat uit:
o goed beslag,
o peesbeschermers,
o training doseren en opbouwen op zowel harde als zachte bodem,
o niet trainen op oneffen bodem en
o geen hoge snelheden op zware bodems.
De meest gemaakte fout na een peesblessure is het te snel weer beginnen met trainen terwijl de revalidatie nog niet voltooid is. Daarom is overleg met je dierenarts en geduld nodig om het juiste tijdstip te bepalen om de snelheid van het trainingsprogramma te bepalen.