Krijsende pauwen

Wij hebben een chalet (op huurgrond) in een bungalowpark, waar we voornamelijk in de zomer verblijven. In dit park zit een kolonie van zo’n 20 pauwen, die zeer veel overlast veroorzaakt. Zo liggen terras en tuinmeubelen vol uitwerpselen en beginnen ze al om vier uur ’s ochtends te krijsen. Een uur later landen ze uit de bomen op het dak van ons chalet. Hierdoor zijn we iedere ochtend om die tijd wakker en hebben wij dus te weinig nachtrust. Hoewel de eigenaar/beheerder van het park en de pauwen op de hoogte is van de overlast, weigert hij er iets tegen te doen. Dit onder het mom dat hij de pauwen niet kan vangen. Wij denken aan een diervriendelijke manier om de pauwen te verjagen en/of de eigenaar te verplichten maatregelen te nemen.
Theo Beute

Tegen dit probleem valt op grond van het huurrecht weinig uit te richten, laat huurdeskundige Hans Roseboom weten.
Hij veronderstelt dat de pauwen al langer in het bungalowpark verblijven dan uzelf, dus u had kunnen weten in welke situatie u terecht zou komen.
„Dat pauwen veel overlast kunnen geven, staat echter buiten kijf. Misschien is het waar dat de eigenaar/ beheerder niet zit te wachten op gedoe over de kolonie, maar niet geschoten is altijd mis. Dus het beste is toch om de discussie met die eigenaar/ beheerder aan te gaan. Doe dat samen met andere bewoners die de overlast beu zijn. Juridisch gezien zijn de mogelijkheden in ieder geval beperkt.”

Overbevolking
Dierenarts Herman Aa bevestigt dat pauwen voor overlast zorgen.
Volgens hem komt dat in dit geval door overbevolking.
„Het zou verstandig zijn de eigenaar/beheerder te vragen hier iets aan te doen. Ook de Dierenpolitie (van de Dierenbescherming) kan worden ingeschakeld, omdat het ook tegenover de dieren niet verantwoord is.”
„Men kan ervan uitgaan dat er niet te veel mannetjes aanwezig moeten zijn, want die maken vooral in de bronsttijd een heidens kabaal. Dus het liefst slechts één en dan met zo min mogelijk ’pauwenogen’, want een mannelijke pauw met veel pauwenogen in zijn verenkleed maakt grote indruk op de vrouwtjes, die dat met erg veel gekrijs kenbaar maken. Als u er één selecteert met weinig ’ogen’, zullen de dames deze niet zo interessant vinden en dan is het probleem zo goed als opgelost.”

———————————————————-

de Telegraaf  – Wat Wilt U Weten 17 juni 2007