MEER PAARDENVRAGEN

WERKPAARDEN EN SPORTPAARDEN
Als ik vroeger een uitje had, werd er wel eens gezegd: „Je hebt werkpaarden en luxepaarden!” Dat luxepaard was ik dan. Als ik oude foto’s van paarden voor de ploeg zie, dan is het mij duidelijk: dát zijn werkpaarden.
Maar manegepaarden werken ook en sportpaarden toch niet minder?
Zijn er verschillen tussen paarden?
Lydia Potter

Inderdaad is een sportpaard ook een werkpaard, maar een werkpaard is van origine een koudbloed en een sportpaard een warmbloed- of volbloedpaard.
Een werkpaard, zoals het Belgische trekpaard of het Friese tuigpaard, onderscheidt zich vooral door het feit dat het de hele dag kan werken, terwijl een sportpaard alleen in een bepaalde korte tijd optimaal kan presteren.
In feite zegt de naam het al.
Paarden met ’veel bloed’ zoals de dressuur-, springen renpaarden zijn die paarden waarbij veel bloed van de Engelse of Arabische volbloeds is ingebracht, óf het zijn die volbloeden zelf. Het zijn vaak nerveuze paarden die heel graag ’willen’ en daardoor vaak moeilijk in de hand zijn te houden.
Warmbloedpaarden hebben een mengeling van de eigenschappen van volbloed- en koudbloedpaarden. Zij worden veel gebruikt in de ruitersport, de dressuur en de springsport. Het zijn ideale paarden om een rustige rit mee over de hei te maken.

Herman Aa, dierenarts Wat Wilt U Weten
de Telegraaf op Zondag