Veel honden in Nederland hebben continu pijn, zonder dat hun baasjes dat merken. Ze zien wel dat hun Max of Lara niet zo graag meer in de auto springt, of met moeite opstaat ’s ochtends. “Maar ja, ze worden een dagje ouder,” is dan vaak de gedachte, “logisch dat ze niet meer zo enthousiast zijn.” Natuurlijk zijn oudere honden minder speels dan jonge honden. Veel oudere honden worden echter niet zozeer beperkt door hun leeftijd, maar doordat ze pijn hebben bij het bewegen. Bij één op de vijf honden komt namelijk artrose voor.
Bewegen doet pijn als gevolg van artrose
Artrose is een pijnlijke ziekte waarbij het kraakbeen in de gewrichten steeds verder achteruit gaat. Er ontstaan littekens en beschadigingen in het gewricht. De oppervlaktes zijn niet mooi glad meer en daardoor doet bewegen pijn. Bij continu aanwezige, chronische pijn neemt de gevoeligheid voor pijn bovendien toe door veranderingen in het centrale zenuwstelsel. Hierdoor gaat de achteruitgang nog sneller.
Het nare van artrose is dat het nooit meer overgaat en in de loop der jaren steeds erger wordt. Genezing is op dit moment niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen te nemen die de voortgang van artrose kunnen afremmen.
Het driestappenplan bij artrose
Artrose is niet te genezen. Door het combineren van verschillende maatregelen kan het wel afgeremd worden. Veel dierenartsen werken met speciale artroseprogramma’s in hun praktijk. Deze programma’s zijn opgebouwd uit drie elementen:
1. Pijnbestrijding en ontstekingsremming: continue, ononderbroken pijnbestrijding is erg belangrijk bij artrose. Natuurlijk voor het welzijn van de hond, maar ook om te voorkomen dat de gevoeligheid voor pijn toeneemt en de aandoening onnodig snel verslechtert.
2. Gewichtscontrole: bij te zware honden worden de gewrichten extra belast en verergert de artrose veel sneller dan bij honden met een goed gewicht.
3. Lichaamsbeweging op maat: langdurige, onregelmatige e/o te grote inspanning is niet goed. Lopen aan de lijn is beter dan rennen achter een bal aan. Het beste is om dagelijks regelmatige, niet te lange periodes van activiteit af te wisselen met korte rustperiodes.
Nieuwe pijnstiller maakt het makkelijker
Sinds kort is er een nieuw diergeneesmiddel voor honden met artrose. Het is een langwerkend NSAID, ofwel een “Non Steroid Anti Inflammatory Drug”. Dat is een middel dat zowel de ontsteking in het gewricht remt als de pijn bestrijdt. NSAID’s bestaan al langer, bijvoorbeeld in de vorm van smakelijke tabletten die elke dag aan de hond gegeven worden. Deze nieuwe pijnstiller is ook een smakelijke tablet. Maar het bijzondere is dat deze tablet slechts één keer per maand gegeven hoeft te worden! Er is geen enkele andere pijnstiller waar dat voor geldt. Daarnaast is het werkingsmechanisme van dit middel iets anders. Het werkt nog gerichter tegen de stoffen die in het lichaam een rol spelen bij het veroorzaken van pijn en ontsteking dan andere middelen.
Dit nieuwe middel is uitsluitend verkrijgbaar bij de dierenarts. Vraag er eens naar, hij/zij kan u er meer over vertellen.