Sanny wordt maandag geopereerd

DEVENTER – Het bijna blinde tijgertje Sanny wordt maandag in de dierenartspraktijk van Herman Aa in Deventer aan haar ogen geopereerd.

Oogarts Jessica Metzelaar, verbonden aan het Deventer Ziekenhuis, is van plan om in de tijger-ogen lenzen te implanteren. De lenzen worden gratis aangeboden door het bedrijf Alcon. Ook de betrokken artsen stellen hun diensten gratis ter beschikking om de tijgerwelp van het circus Belly Wien weer te laten zien.

Volgens dierenarts Aa is er tussen verschillende deskundigen in de afgelopen dagen overleg geweest over de vraag of het zinvol is om nu al lenzen te plaatsen in de nog jonge ogen van de tijger. ,,Die zijn nog niet uitgegroeid waar de kans bestaat dat de lenzen op den duur te klein zijn. Sanny zou er langsheen kunnen gaan kijken waardoor het effect verloren gaat. Van de andere kant, als we Sanny nu niet helpen wordt ze blind en ontwikkelen de hersenen zich niet zoals het hoort. Het is de vraag of ze daarna weer normaal kan zien. Dat risico willen we niet lopen. We implanteren de grootst mogelijke lenzen en dan zien we over enkele maanden wel hoe het gaat.”

Sanny is geboren in het dierenverblijf van Circus Belly Wien. De oogafwijking staar heeft haar vrijwel blind gemaakt. Toen het circusdier daarmee in het nieuws kwam, nam de Deventer dierenarts contact op met het circus. Hij bood aan om samen met oogarts Metzelaar Sanny te opereren.