Teken bij huisdieren

De teek moet er snel uit!!
Honden
en katten worden door volwassen teken gestoken/gebeten, maar veel vaker door de eerste en tweede jaars teekjes – de nymfen – die veel kleiner zijn.

Teken wachten hun gastheren op hangend aan twijgjes en grashalmen of hoge planten.
Tijdens droge perioden hebben ze een tekort aan water en kruipen in de bodem om vocht op te nemen. Ze houden dan ook van een terreintype met een vochtige strooisellaag.

Teken zijn vooral actief in voor- en najaar.
Het duurt een tijdje voordat een teek zich heeft vastgezet, dit doen ze met behulp van een cementlaagje. De zuigsnuit werkt zich daarbij diep in de huid en 24 uur daarna wordt speeksel van de teek in de wond en dus in het bloed gespoten.
Wanneer een teek vóór die tijd wordt verwijderd zal er geen probleem ontstaan.

Het verwijderen gaat het beste met de tekenlasso  – de TRIX-tekenlasso of de Tiki-tekenlasso – te bestellen bij de dierenarts en apotheek, waarbij de kop niet kan blijven zitten en dus geen ontsteking kan veroorzaken.

Teken nooit verwijderen door het gebruik van alcohol etc. want dan raakt ‘ie “in de stress” en zal dan zijn eventueel besmette maaginhoud met de gevaarlijke stoffen in de wond spuiten!

Er is voor hond en kat een preventieve injectie tegen de tekenziekte Babesiosis (hoge koorts, donkere urine). Dit kwam aanvankelijk alleen voor in het Middellandse Zeegebied maar trekt inmiddels steeds hogerop naar het Noorden en is ook in ons land al gezien en vastgesteld.

Preventief tegen de teek:
De Scalibor anti-tekenband (ook tegen de zandvliegjes die Leishmania overbrengen), Frontline en ProMeris Duo

Ziekten door teken overgebracht:
Teken brengen bij de hond Babesia (bloedwateren, rode urine) en ziekte van Lyme over.

Behandeling:
Antibiotica gedurende 3 weken in acute stadium (doxycycline) door de dierenarts voor te schrijven.
Belangrijk is om teken zo snel mogelijk te verwijderen na een beet.
Een rode vlek zoals in 50% van de gevallen bij de mens is niet aanwezig bij hond en kat. Wel een ontstoken plek, sloom, soms zien zien we sterk vermageren, rode/donkere urine, kreupelen.

BELANGRIJK:
BEWAAR DE TEEK VOOR ONDERZOEK – ook bij uzelf – ALLEEN DAN IS DE VEROORZAKER VAN DE ZIEKTE VAN LYME – de BORRELIA BURGDORFERI – GEMAKKELIJK DOOR HET LABORATORIUM TE STELLEN MET DE DNA/PCR test – vraag de dierenarts