Hoog gras en buurtkatten dragen aan plaag bij
Afgelopen zomer had ik veel last van vlooien, schrijft Aletta de Boer.
„Ik kon niet door de tuin lopen of ik werd door vlooien besprongen en, erger nog, gebeten.
Hoe kan het dat ik daar zo plotseling last van heb en wat is er aan te doen?
We hebben momenteel geen huisdieren, vroeger wel een hond gehad die wel eens vlooien had, maar toen had ik geen last.”
Volgens dierenarts Herman Aa heeft het feit dat sommige mensen last van vlooien hebben, te maken met de aanwezigheid van bepaalde geurstoffen in hun bloed.
Het probleem is niet zo gemakkelijk op te lossen, omdat het om vlooien in de tuin gaat.
Hoe moet je ervan afkomen als de ’gewone’ spuitbus niet kan worden ingezet?
Alex Mars van Mega-Des plaagdierbeheersing heeft wel een idee.
Gras
Gelukkig maar, want vlooien in de tuin komen veel voor in warme zomers. Zeker als het gras niet regelmatig wordt gemaaid, hoger staat dan drie centimeter en er een wilde of dichte begroeiing van struiken is.
Als uw tuin dan ook nog een toevluchtsoord voor de buurtkatten is, tja, dan wordt het bingo!
Zoals de dierenarts aangeeft, zegt Alex Mars, is het behandelen van vlooien in de tuin volgens de bestrijdingsmiddelenwet verboden. Deze middelen mag je namelijk alleen binnenshuis of uitsluitend rechtstreeks op het huisdier gebruiken.
Je mag ze dus niet los rondspuiten in de tuin. Ook middelen tegen luizen zijn alleen toegelaten tegen luizen op planten.
Als u er vlooien mee te lijf probeert te gaan in uw gras of op uw terras, bent u in overtreding! Schending van de Bestrijdingsmiddelenwet is een economisch delict waar gevangenisstraf op staat, waarschuwt Alex Mars.
De ene mens is gevoeliger voor vlooienbeten dan de andere, maar als een vlo honger heeft, bespringt hij je voor een ’proefbeet’. Het is waar dat de vlo de ene mens ’lekkerder’ vindt dan de andere, maar of dit met geur, smaak van bloed of de makkelijke bereikbaarheid op de huid te maken heeft, is niet helemaal duidelijk.
Omdat de mens geen huisdier is, zal de vlo weer wegspringen en verdwijnen. De vlo kan met ons bloed ook geen eitjes leggen en zich dus ook niet verder ontwikkelen. Maar dan heb je wel al de beet te pakken en de jeuk ervan!
Het enige dat u kunt doen is uw tuin snoeien, opruimen, grasmaaien en ’s avonds besproeien. Om overvloedig veel vlooienbeten te voorkomen, kunt u met het maaien beginnen.
De vlooien zullen dan zo verstoord raken dat ze naar de buren vertrekken. Mochten de vlooien de volgende dag terugkomen, al dan niet via katten of honden die uw tuin bezoeken, dan is de tuin zo opgeruimd en overzichtelijk dat genoeg natuurlijke vijanden de vlooien als een sappige maaltijd zullen nuttigen.
Mocht u al dit werk niet willen of kunnen doen, dan kunt u nog altijd in de schemering en nachtelijke uren schoteltjes water met een drijfkaarsje plaatsen. De vlooien springen op de bewegende vlammetjes af en verdrinken in het water. In plaats van water kunt u ook (zonnebloem)olie gebruiken.