Vakantie

Tja, tijdens de vakanties maak je de leukste dingen mee – ANDERS ging je nooit meer op vakantie lijkt mij.
Soms is het wel eens lekker je te ontspannen met een goed boek; thuis ben je maar druk-druk-druk en op vakantie lukt zoiets wonderlijk wel.
Laatst ontdekte ik op mijn vakantieadresje in Frankrijk een boek achtergelaten door een huurder met de sprekende titel: “Waarom mannen liegen en vrouwen schoenen kopen!”
Poortman had de tekst al aangepast toen ik met hem over begon: ‘hee had ut book nameluk zelluf loaten ligg’n!’
“Waorumme manleu altied uut de nekke kletst en vrouwleu altied schoon’n koopt!”
Ook kon hij me direct enkele vrolijke noten uit hoofdstuk 7 oplepelen: “Waarom zijn mannen dol op schuine moppen?”, maar dat voor later…
Vlgs. de schrijvers is de clou van alle moppen tragisch en is lachen in een ver verleden ontstaan en wel om andere mensen te waarschuwen voor gevaar!! Zo doen de apen het overigens nog steeds.
Kijk maar naar een chimpansee die net aan een dreigende aanval van een leeuw is ontsnapt, die gaat hoog in een boom zitten, gooit zijn hoofd achterover en maakt HOE-HOE-HOE-HA-HA-HA-geluiden die lijken op de menselijke lach.
Lachen is overigens het tegenovergestelde van huilen en huilen een schrikreactie op gevaar…
Ik vertelde Poortman dat ik regelmatig de draad kwijt was in het boek en hij ging het me uitleggen:
”Kiek, un kind dat huult omdat ut erregens van schrikt en d’r dan achter kump dat dur niks an de knikker is geet over in lach’n! Snap ie?”
Er kwam nog een hele verhandeling over linker en rechter hersenkwabben, dat de clou onverwacht moet zijn van een mop, en een wat flauwe grap die ik u natuurlijk niet mag onthouden:
Wat is ut verschil tussen un kreng en un slet?
Un slet geet met iedereene tussen de lakens; un kreng ôk, allenig niet met oe!!!