IE LEERT DUR WAT VAN..
Kunnen wij mensen wat opsteken van het dierenrijk? Ik denk van wel.
Nemen we eens als voorbeeld een teer en gevoelig onderwerp: “VREEMDGAAN…”
Als je problemen wilt in een relatie of huwelijk, dan kun je ze krijgen door vreemd te gaan…. zeggen ze. Honden bijvoorbeeld zullen nooit vreemd gaan, tenzij ze in hun ‘periode’ zijn, dus loops. De loopsheid is de vruchtbare periode; overigens niet te verwarren met de ongesteldheid bij de vrouw.
Wanneer het teefje loops is – normaal 3 weken per half jaar – dan kan ze gedekt worden vanaf de 10e-15e dag – dat is dus de vruchtbare periode bij een normale loopsheid. Maar in die vruchtbare periode is het wél van belang de teef in de gaten te houden, want wanneer ze normaal gesproken helemaal niet ‘weg-loperig’ is, is ze dat in die periode juist wél. Ze loopt van huis weg en gaat op zoek naar een willekeurige reu die haar kan dekken. Vandaar het woord ‘loops’-heid!? Misschien. Dus zo kieskeurig en vervelend ze buiten de loopsheid kan zijn tegen een bepaalde reu, zo makkelijk is ze voor de heren in deze periode.
Bij katten is het nóg aparter, die geven slechts aan één kater de voorkeur tijdens de krolsheid, maar zijn ze eenmaal gedekt dan maakt het ze niets meer uit, dan zijn ze verder heel makkelijk voor andere katers; ze zijn ‘krols’ en gedragen zich daar dan ook naar!
Krols is een kat – een poes dus – in de zomerperiode en wel om de 3 weken.
“Mar wat kuj doar noe as mense van ler’n beste keerl”, zei Poortman toen ik hem dit had uitgelegd.
“Nou, je zou de dames in de vruchtbare periode wat beter in de gaten kunnen houden dan anders of helpt dat niet al teveel?” “Nee, as ik us noar mien eig’n kieke, is dur mar één ding dat hellupt: vûlle met de vrouwleu uit winkel’n goan en ze veural vake geliek gev’n”
Tja, tegen zo’n redenatie daar kunnen we dus niets tegen inbrengen.