Waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan?

Een ziek dier levert al genoeg stress op, ook zonder het vooruitzicht van drie keer per dag medicijnen toedienen, soms zelfs weken aan één stuk. Vraag uw dierenarts daarom eens, de volgende keer als hij/zij een behandeling voorschrijft, of er geen gemakkelijkere manier is.
Zo luidt het advies van dr Jill Maddison van het Royal Veterinary College, die een vooraanstaande Europese deskundige is op het gebied van veterinaire therapietrouw – ofwel hoe goed diereigenaren de instructies van hun dierenarts opvolgen als ze hun dier moeten behandelen.
“Als je bijvoorbeeld overdag naar je werk moet, is een medicijn dat drie of vier keer per dag moet worden gegeven gewoon niet de juiste keuze, “zegt ze. ”De enige mogelijkheid is één dosering overslaan, of twee opeenvolgende doseringen dichter op elkaar geven waardoor er een groot gat ontstaat midden op de dag.”
“Iets dergelijks kan gebeuren als je een lastige hond of kat hebt bij wie je slechts met veel moeite een tablet naar binnen krijgt. De verleiding is dan erg groot om een keertje over te slaan, of om alle tabletten van één dag in één keer te geven zodat je er meteen maar vanaf bent.”
“In zulke gevallen is het bovendien ook erg verleidelijk om eerder met de behandeling te stoppen en om de kuur niet volgens voorschrift van de dierenarts volledig af te maken.”
Uit onderzoeken naar therapietrouw blijkt dat de therapietrouw minder wordt naarmate het aantal doseringen dat per dag moet worden toegediend stijgt. Verder blijkt dat slechts éénderde van alle hondeneigenaren antibioticatabletten precies volgens het voorschrift van hun dierenarts toedient.
“Als eigenaren zich niet houden aan het advies van hun dierenarts, bijvoorbeeld omdat de tijdstippen van toediening onhandig zijn of omdat ze de tabletten gewoon niet ingegeven krijgen, dan ontstaat het risico dat de behandeling niet zo goed werkt als zou moeten,” zegt dr.Maddison.
“Dat kan tot gevolg hebben dat de behandeling niet aanslaat, of onvoldoende zodat de ziekte al snel weer terugkomt. Dit betekent opnieuw een bezoek aan de dierenarts en meer kosten voor de eigenaar.”
Volgens dr. Maddison zijn de meest voorkomende vormen van therapieontrouw het niet op tijd geven van de doseringen en het niet volledig afmaken van de behandeling. De oplossing hiervoor, stelt zij, is uw dierenarts te vragen of er een handigere of makkelijker-toe-te-dienen optie beschikbaar is als hij of zij een bepaalde behandeling adviseert.
“Het kan zijn dat er een middel is dat slechts eenmaal daags of eenmaal per week toegediend hoeft te worden. Misschien zijn er smakelijke tabletten of druppels beschikbaar, of kan er door de dierenarts een injectie worden gegeven in plaats van meerdere keer per dag een tablet. Deze makkelijker-toe-te-dienen opties zijn vaak wel wat duurder, maar daar staat tegenover dat uw hond of kat gegarandeerd een volledige en daardoor effectieve behandeling krijgt. De extra kosten wegen niet op tegen de vermindering van de stress bij u en uw huisdier. “
“Natuurlijk is er niet altijd een gemakkelijker alternatief beschikbaar voor het specifieke probleem dat uw huisdier heeft. In dat geval is het uw verantwoordelijkheid er alles aan te doen om te garanderen dat uw dier zijn/haar medicijnen iedere dag op tijd krijgt voor zolang als de dierenarts adviseert. Maar,” voegt ze daar aan toe,”het is altijd goed om te vragen of er geen makkelijkere optie beschikbaar is.”
Het is vooral erg belangrijk om huisdieren hun antibiotica op tijd en lang genoeg te geven met het oog op complete genezing van infecties.

“Al ziet uw kat of hond er weer beter uit en gedraagt hij/zij zich weer normaal, dat betekent niet dat u al met de behandeling kunt stoppen,” legt dr. Maddison uit. “Er kunnen nog enkele bacterieën in leven zijn en ook die moeten doodgemaakt worden om te voorkomen dat de infectie later weer terugkomt .”
Bij bepaalde infecties, zoals huidinfecties, betekent dit dat een ononderbroken behandeling van enkele weken nodig is. Gelukkig zijn er tegenwoordig langwerkende antibiotica beschikbaar waardoor er niet meer dagelijks tabletten te hoeven worden gegeven. Zo is er bijvoorbeeld een middel dat de dierenarts onderhuids geeft en dat na één enkele injectie dezelfde werking heeft als een volledige antibioticakuur van twee weken. Dit betekent dat er niet meer dagelijks hoeft te denken aan het ingeven van tabletten.
De boodschap van dr. Maddison voor diereigenaren? Praat met uw dierenarts over de behandeling die hij of zij voorschrijft en vraag naar mogelijke alternatieven als u denkt dat het moeilijk zal worden om het advies op te volgen!